Ali bo svet po tej krizi drugačen? Ali bo ta drugačnost prinesla dobre ali slabe spremembe? Skoraj preroško, s kančkom upanja, a tudi v strahu prežeče nevarnosti zastavljamo vprašanja, na katera se med 9. in 13. septembrom osredinja letošnja Ars Electronica.

Festival, ki že 40 let – vse od leta 1979 – kritično premišljuje digitalno revolucijo, njen izvor, uspehe in spodrsljaje, je avstrijsko mesto Linz vselej polnil z umetniki, razstavljalci in mednarodni strokovnjaki, osvetljeval kulturni in družbeni pomen tehnološkega in znanstvenega razvoja ter njegov vpliv na naša življenja. Letošnja edicija se zavoljo svetovne situacije manifestira na drugačen način, namreč kot popotovanje po “Keplerjevih vrtovih”, ali kot navajajo: potovanje po povezanih biotopih in ekosistemih, v katerih si ljudje po vsem svetu prizadevajo za razvoj in oblikovanje naše prihodnosti, v teh dneh pa to predvsem pomeni, da rešujemo, gradimo in vzpostavljamo svojo prihodnost. Ta proces je hkrati pot do številnih zavzetih skupnosti, ki ne le razmišljajo o trenutnih težavah, temveč tudi delajo na konkretnih idejah, dejanjih in rešitvah. Kraji, pobude in institucije, kjer umetniki in znanstveniki sodelujejo, izzivajo družbo in preizkušajo nova zavezništva in oblike sodelovanja.

Keplerjevi vrtovi “Kepler’s Gardens” niso le ime letošnje festivalske edicije, temveč prispodoba organizacijskega načela festivala v globalni zapori: dogajanje bo potekalo omrežno po raznolikih lokacijah sveta. Z epicentrom v Linzu in sodelujočimi partnerji izjemno velike mednarodne mreže Ars Electronica, se bodo na več različnih lokacijah, na stodvajsetih vrtovih, zgodili resnični dogodki z resničnimi umetniki in znanstveniki za resnično občinstvo.

S to istočasnostjo in dvojnostjo lokalno-fizičnih in globalno povezanih dogodkov bo Ars Electronica ostala vznemirljiv eksperimentalni laboratorij in prototip za mreženje na novi, drugačni, višji ravni, ki se osredinja predvsem na nove oblike in možnosti fuzije ter sobivanja analogne in digitalne, resnične in navidezne, fizične in telematske bližine. Ars Electronica  v letošnji ediciji govori nov jezik, vzpostavlja nov svet.

konS in slovenski vrt

Svoja prizadevanja za vzpostavitev aktivne mreže raziskav, produkcije in utemeljevanja boljših pogojev za raziskovanje, razvoj in realizacijo sodobnih raziskovalnih umetniških projektov, je združilo devet partnerjev – nevladnih organizacij, umetniških producentov, taktičnih medijev, javnih kulturnih središč in umetniške akademije – v mrežo konS ≡ Platformo za sodobno raziskovalno umetnost. Vsebino in strukturo novoustanovljene mreže konS druži skupna vizija: vzpostavitev vozlišč za krepitev zmogljivosti, kjer se lahko različna občinstva opolnomoči za kritično uporabo novih tehnologij (konS ≡ PARK), laboratorijev za umetniške raziskave po vsej državi, ki omogočajo produkcijo sodobnih raziskovalnih umetnosti (konS ≡ NOVA) ter laboratorij za špekulativne inovacije za prevajanje daljnovidnih umetniških idej in izumov v inovacije za napredek družbenega okolja v Evropi (konS ≡ PRAKSA). 

konS ≡ Platforma je odprta in razvijajoča se struktura, ki si prizadeva vzpostaviti povezave med skupnostmi, institucijami znanja, raziskovalnimi središči in gospodarstvom na sistemski ravni, pri čemer so vse strani zainteresirane za soustvarjanje trajnostne, varnejše in bolj etične prihodnosti v dinamičnem, nenehno spreminjajočem se svetu. S to mislijo je mreža partnerjev vključena v program Ars Electronice in formira slovenski vrt – z vsebinami vas seznanjamo v nadaljevanju tega obvestila, za pregled celotnega dogajanja na letošnjem festivalu Ars Electronica pa vas vabimo na spletno stran organizatorja.


Projekti – več informacij na povezavah

Aljaž Rudolf, Eva Smrekar (SI): A Face or a Factory: Holey Surface
Četrtek, 10. september 2020 // 14.45−15.00 /
Petek, 11. september 2020 // 07.45−08.00
/

Andy Gracie (UK/ES): Termination Shock (the Ends of Everythings)
Sobota, 12. september 2020 // 00.01−00.15 

Danny Bazo (US), Marko Peljhan (SI/US), Karl Yerkes (US): EXSOMNIUM
Sobota, 12. september 2020 // 00.16−00.30 /


Strokovne konference

From Art to Innovation: Do They Really Need Us?*
Od umetnosti do inovacije: Ali nas res potrebujejo?
Nedelja, 13. september // 20.00 /

MoneyLab: arhiv spletnih predavanj, dostopen ves čas festivala

 

Ob programu, ki ga prispevamo partnerji projekta konS, sodelujemo tudi pri drugih programskih vsebinah festivala ArsElectronica.


Art Thinking as Catalyst / Predstavitve in pogovor v živo 

Sreda, 9. september 2020 // 10.15

  • Sodelujoči: Camille Baker (CA/UK), Alejandro Martín (ES), Jurij Krpan (SI), Veronika Liebl (AT)

AI x Humanity – an AI LAB Tour / Predstavitve in pogovor v živo
Sreda, 9. september 2020 // 16.00

  • Sodelujoči: Dobrivoje Lale Erić / CPN (RS), Mikael Fock / Culture Yard (DK), Jurij Krpan / Galerija Kapelica (SI)

AI x Uncertainty 
Nedelja, 13. september 2020 // 20.30

  • Moderator: Jurij Krpan (SI), Sodelujoči: Christl Baur (AT), Suzanne Livingston (UK), Špela Petrič (SI), Stephanie Dinkins (US)