Skoči na vsebino
Park Delavnice

Rišem s kodo / Processing

18. januarja 2021 od 18:00 do 20:00


Spletna delavnica

Delavnica, kjer z ustvarjanjem razgibanih vizualnih izrisov oz. animacij spoznavamo osnovne koncepte programiranja in programskih jezikov ter izrisovanja na računalniški ekran. Kaj so spremenljivke, pogojni stavki, nizi in funkcije? Kako jih uporabiti za risanje, oblikovanje, animiranje in barvanje oblik na ekranu?
Na delavnici se bo uporabljal odprtokodni programski jezik Processing, ki je bil ustvarjen za računalniško skiciranje in učenje programiranja, a se je razvil v intermedijsko razvojno orodje. Processing je odlična alternativa lastniškim orodjem z dragimi licencami, ki je dostopna šolam, otrokom, začetnikom in ljubiteljskim ustvarjalcem.

Na delavnici bodo udeleženci pričeli z osnovnimi ukazi in postopno ter z razumevanjem zgradili kompleksnejše programe, zato je primerna tudi za tiste brez programerskih izkušenj ali računalniškega znanja. Cilj delavnice je pokazati, da programiranje ni veščina, ki zahteva prirojene sposobnosti ali fascinacijo z računalniki, ampak jo lahko pograbi prav vsakdo – in se pri tem ustvarjalno zabava.

Mentor

Martin Krauser je diplomiral na Fakulteti za humanistične študije na programu Kulturni študiji in antropologija, sedaj pa končuje študij na Fakulteti za računalništvo in informatiko na programu Računalništva in informatike. Kadar lahko, nastopa kot ulični glasbenik s kitaro, petjem in elektronskimi efekti, od aprila 2019 pa sodeluje z Zavodom Kersnikova kot mentor pri izvedbi in razvoju delavnic v okviru Rampe.

Prijave

Delavnica je namenjena mladostnikom od 14. leta dalje ter odraslim. Število udeležencev je omejeno, zato je obvezna predhodna prijava do 15. januarja na: delavnica@ljudmila.org (navedite: ime, priimek, starost in kontaktni telefon).

Udeležba na spletni delavnici je brezplačna, udeleženci lahko uporabljajo poljuben OS (Linux, Windows ali Mac). Povezavo do spletne delavnice sporočimo ob prijavi. Delavnica bo trajala 2 uri, s kratkim premorom.

Produkcija

Ljudmila