Spletni prenos ponedeljek, 26. oktober 2020, ob 17. uri v okviru konS modula na Mednarodnem festivalu računalniške umetnosti (MFRU) na Aksioma | Spletni kanal aksioma.org/sl/streaming

SPLETNI POGOVOR Z AVTORICO STRIPA O UMETNI INTELIGENCI

Moderira Nika Mahnič

Umetna inteligenca je danes vse popularnejši izraz, ki jo uporablja vse več ljudi tudi zunaj tehnološkega sektorja. Čedalje bolj prepletena z našimi življenji je ta tehnologija prodrla v naše domove, službe, v naše telefone, računalnike in druge naprave; uporabljamo jo, ko potujemo,  nakupujemo na spletu, pošiljamo maile, gledamo Netflix… Mnogi od nas si življenja in dela brez UI ne znamo več zamisliti. A le malokdo razume, kaj UI sploh je – marsikdo niti ne ve, da jo vsakodnevno uporablja.
Ko je dr. Julia Schneider v sodelovanju z Leno Ziyal ustvarila strip – ali, bolje rečeno, stripovski esej – z naslovom Moramo se pogovoriti, UI, ni pričakovala razcveta, ki ga je doživel. Danes ta enostaven, a ne poenostavljen pregled osnov umetne inteligence, njenih učinkov ter tako prednosti kot slabosti, doživlja mednarodni uspeh. Strip, ki je v pričakovanju že svojega šestega prevoda, številne šole in univerze uporabljajo za izobraževanje svojih študentov, na spletu pa ga je od izdaje v letu 2019 preneslo že več kot 30.000 ljudi. Slovenski prevod v založbi Aksiome je bil ob nemškem in španskem med prvimi, ki so delo predstavili domačemu občinstvu.
»Ljudje bi morali čim bolje razumeti tehnologijo, ki bo v prihodnosti narekovala njihove finance, zavarovanje, diagnoze raka in možnosti izobraževanja,« piše ena od številnih recenzij stripa. Te in mnogih drugih dilem, ki jih poraja hiter vzpon umetne inteligence, se bo avtorica grafičnega eseja dr. Julia Schneider dotaknila v pogovoru z Niko Mahnič. Kako narediti računalniško znanost bolj pozorno na vprašanja manjšin in revnih? Ali je za neke institucije bolje, da se ne digitalizirajo? Ali je prepoved nekaterih tehnologij nujna rešitev ali le podleganje naši tehno-paranoji? Bi bilo to na prostem trgu sploh mogoče? Bi morali obnoviti svoje pojmovanje zasebnosti?

Strip Moramo se pogovoriti, UI, izdan v nakladi 5.000 izvodov, bo že od jutri na voljo v Projektnem prostoru Aksioma (Komenskega ulica 18, Ljubljana) in v Kulturnem inkubatorju MKC v Mariboru (Koroška cesta 18, Maribor), dostopen pa je tudi v digitalni različici za lažje branje na računalniku, tablici ali mobilnem telefonu. Brezplačen PDF je na voljo za prenos na Aksiomini spletni strani.