S platformo vzpostavljamo ekosistem ustvarjalnih dejavnosti za kritičen razvoj prihodnosti, razvijamo zmogljivosti posameznikov in skupnosti za ustvarjalno rabo visokih tehnologij, s tem pa oblikujemo aktivno mrežo transdisciplinarnih dejavnosti za vzpodbujanje dostopa do trajnostnih družbenih in tehnoloških inovacij. Kot prvi obsežnejši seže naših dejavnosti in njihovih rezultatov, v sodelovanju z 26. Festivalom računalniških umetnosti (MFRU), v mesecu oktobru pričenjamo s predstavitvami umetniških projektov in to v hibridni obliki – vse do meseca decembra. Za polno izkušnjo prepleta znanosti in umetnosti smo zasnovali tudi tri okrogle mize in praktične on-line delavnice.

Celoten program je na tej povezavi.

Predstavitve umetniških projektov

Spletnim predstavitvam izbranih projektov bodo sledili pogovori z umetniki. Vsi dogodki bodo potekali ob 18. uri na naših FB straneh.

 • petek, 6. november
  Boštjan Perovšek: Zvočna prepletanja / Zavod Cona
 • torek, 10. november
  BridA/Tom Kerševan, Sendi Mango, Jurij Pavlica: Plantportation / Q-modul / LokalPatriot
 • petek, 13. november
  Miranda Moss & Daniel Brownell: Gallus Gallus Roboticus / MKC Maribor
 • torek, 17. november 
  ISOLAB / Projekt Atol
 • petek, 20. november
  Boštjan Čadež: Line Rider / Aksioma
 • torek, 24. november
  Tilen Sepič, Kozmični dež / Ljudmila
 • torek, 1. december
  Zoran Srdić Janežič: Biobot: Laboratorijska situacija / Kersnikova

Diskurzivni program

ponedeljek, 26. 10. / 17.00 / pogovor / 
We Need to Talk, AI preddogodek konS modula v izvedbi Aksioma

Umetna inteligenca je danes popularna fraza, ki jo uporablja vedno več ljudi tudi zunaj tehnološkega sektorja. Čedalje bolj prepletena z našimi življenji je ta tehnologija prodrla v naše domove, službe, telefone in druge naprave; uporabljamo jo na vsakem koraku, a le malokdo razume, kaj UI sploh je – marsikdo niti ne ve, da jo vsakodnevno uporablja. O tem spregovori strip Moramo se pogovoriti, UI avtoric dr. Julie Schneider in Lene Ziyal. Kaj so osnove UI, kaj so njeni učinki, prednosti in slabosti? Odgovore na vprašanja ima dr. Julie Schneider, ki bo z nami v spletnem pogovoru.

torek, 3. 11. / 18.00 / okrogla miza / 
Vlaganje v prihodnost: vseživljenjsko dvigovanje kompetenc na področju STEAM v praksi in v javnih politikah

V sodobni družbi vse večji pomen pripisujemo obšolskim, obštudijskim in vseživljenjskim izobraževalnim programom. Ti so postali neprecenljivi tako v smislu uvajanja novih vsebin, kot tudi preizkušanja in kovanja metod za nove oblike prenosa in oblikovanja veščin. Na kompleksne sistemske izzive (kot so npr. okoljska vprašanja, vprašanja sodobne omrežene družbe, demografska vprašanja itd.) odgovori ne ležijo zgolj v znanosti in tehnologiji, kakor tudi ne zgolj v okviru humanističnih in družboslovnih disciplin; ne obstoja le en ključ, temveč je ključna investicija v preplet pristopov in pogledov. 
Okrogla miza bo skušala osvetliti, kako se razvoja kapacitet za izzive prihodnosti v polju STEAM – na eni strani – lotevajo nekateri vodilni snovalci in izvajalci izven-kurikularnih vsebin ter kaj se – na drugi strani – na področju hibridnih in trans-disciplinarnih pristopov odvija in pripravlja na ravni javnih politik.

torek, 17. 11. / 18.00  okrogla miza / 
O vključevanju umetnosti v procese inovacij

Vključevanje umetniškega načina mišljenja v ustvarjalne procese, s katerimi ustvarjalci želijo do novega produkta ali nove storitve, omogoči udeleženim inovatorjem originalen, drugačen, nepričakovan pogled na izhodišča izziva s katerim se spoprijemajo. Sodelovanje umetnikov oziroma strokovnjakov za umetnost pri ustvarjanju novih produktnih ali družbenih inovacij je ovrednoteno na enak način, kot delo vseh udeleženih v procesih inoviranja. O tem, kakšni so izzivi, ki stojijo pred umetniki kot posamezniki in kakšni pred umetnostnimi organizacijami, ki se vključujejo v realni sektor izven umetnostnega polja, bomo spregovorili na okrogli mizi O vključevanju umetnosti v procese inovacij. Na okrogli mizi bodo o svojih izkušnjah spregovorili vabljeni umetniki in producenti ter predstavniki iz gospodarstva in lokalnih skupnosti.

petek, 27. 11. / 18.00 / okrogla miza / 
Sodelovanje umetnosti v inovacijah za prihodnost

Umetnost in druge kreativne discipline bodo odločilno pripomogle k skupni boljši prihodnosti, še posebej, ko dobijo ključno mesto tako v družbenih kot tudi v gospodarskih inovacijah. Okrogla miza bo soočila poglede na področje interdisciplinarnega inoviranja ter ponudila nekaj primerov dobrih praks. Sogovorniki bodo z različnih vidikov pretresli možnosti vzpostavljanja radikalno odprtega okolja ter globokih povezav za omogočanje in spodbujanje pozitivno disruptivnih inovacij.

Mer  Mladina