USTANOVITVENI PARTNERJI

Univerza v Novi Gorici – Akademija umetnosti

www.ung.si / au.ung.si

Akademija umetnosti Univerze v Novi Gorici se osredotoča na razvoj avtorskih osebnosti, ki ustvarjajo v različnih umetnostnih poljih in medijih – film, animacija, fotografija, novi mediji in sodobne umetniške prakse. Za interdisciplinarno in intermedijsko naravnanost izrazito praktičnega študija v kakovostnem akademskem okolju skrbi bogat nabor strokovnih sodelavcev in gostujočih mentorjev. Študentje so ob raznolikih možnostih mobilnosti vključeni v projekte in sodelovanja tako z lokalno skupnostjo kot s širšim mednarodnim družbenim okoljem.

Aksioma – Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana

www.aksioma.org

Aksioma – Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana je neprofitna kulturna organizacija, ki s pomočjo redne podpore lokalnih, državnih in evropskih javnih sredstev producira, predstavlja ter razširja umetniške projekte, kulturne dogodke in založniške ter izobraževalne dejavnosti. Deluje na križišču umetnosti, tehnologije, ekonomije in politike, z namenom, da bi dosegla kritično premišljevanje struktur sodobne družbe in vloge, ki jo igrajo nove tehnologije pri tem, kako jih dojemamo in poskušamo oblikovati. Aksioma ta aktualna vprašanja odpira skozi različne formate, kot so samostojne in skupinske razstave, konference in seminarji, pogovori z umetniki, predavanja in okrogle mize, delavnice, projekcije, intervencije v javnem prostoru ter publikacije. Pri tem sodeluje s številnimi zasebnimi in javnimi ustanovami, šolami in univerzami, galerijami, muzeji, umetniškimi centri in festivali ter lokalnimi in mednarodnimi umetniki, teoretiki, kulturnimi razvijalci in menedžerji, znanstveniki, tehnologi ter raziskovalci, specializiranimi za različna področja.

Zavod Projekt Atol

www.projekt-atol.si

Zavod Projekt Atol formalno deluje od leta 1994 in se posveča produkciji umetniških del, situacij in projektov, znanstvenemu in tehničnemu raziskovanju ter založništvu, zadnja leta pa tudi neformalnemu izobraževanju in skupnostnim platformam (kot je hekerski tabor PIFcamp) s področja novomedijske umetnosti. Projekt Atol ima bogate izkušnje pri vodenju in sodelovanju v kompleksnih mednarodnih projektih na stičišču znanosti, tehnologij in umetnosti, trenutno vodi projekt Feral Labs Network. S svojimi umetniškimi projekti se pogosto predstavlja na najpomembnejših mednarodnih prizoriščih po celem svetu. V letu 2019 je npr. produciral delo Here We go Again; System 317, ki ga je Marko Peljhan pripravi za Slovenski paviljon na 58. Beneškem bienalu. V sklopu Projekta Atol delujeta tudi rx:tx, domača neprofitna glasbena založba, in Iniciativa za arktično perspektivo (API), ki združuje umetnike in raziskovalce s področja odprte infrastrukture in komunikacij na cirkumpolarnih območij.

Zavod Cona

www.cona.si

Zavod Cona ustvarjalno povezuje glasbene in intermedijske umetniške prakse ter kreira in promovira sodobna umetniška dela v povezavi z zvokom, naravo, prostorom in tehnologijo. V središču produkcije in promocije so hibridna umetniška dela, mnoga nastala v dialogu umetnikov in znanstvenikov. Dva glavna projekta Cone sta umetniški program Steklenik, ki deluje v rastlinjaku Tivoli in FM galerija radioCona. S svojo usmeritvijo zapolnjuje vrzel sodobne umetniške produkcije, ki jo javne institucije ne zastopajo, odkriva in vzpostavlja nove/drugačne oblike prezentacije in s tem tudi nova občinstva. V prostoru galerije za zvok, bioakustiko in umetnost Steklenik, ki se nahaja v Rastlinjaku Tivoli vzpostavlja programe za vse generacije, še posebej pa se posveča dogodkom, ki so vključujoči za družine z otroci.

Zavod Kersnikova

www.kersnikova.org

Zavod Kersnikova je neprofitna in nevladna kulturna organizacija, ki jo je ustanovila Študentska organizacija Univerze v Ljubljani, in služi kot institucionalni okvir za tri progresivna prizorišča: Galerijo Kapelica, svetovno prepoznano platformo za sodobno raziskovalno umetnost; hekerski laboratorij Rampa, v katerem se premišljajo odnosi med družbo, znanostjo, tehnologijo in umetnostjo; in ustvarjalni laboratorij BioTehna, ki se osredotoča na umetniško raziskovanje živih sistemov. Več kot dvajset let vsakodnevnih dejavnosti pomeni stotine nepozabnih doživetij in izkušenj, ki sodobnosti dajejo obliko in smisel. Zavod Kersnikova se zaradi močnega programa vpisuje v zemljevide zanimivih mednarodnih centrov, ki se ukvarjajo s sodobno raziskovalno umetnostjo, znanostjo in najnaprednejšimi tehnologijami.

Društvo Ljudmila

wiki.ljudmila.org

Društvo Ljudmila, laboratorij za znanost in umetnost, že 25 let združuje polja umetnosti, tehnologije, znanosti in civilne družbe. Obsežna in raznolika dejavnost obsega produkcijo umetniško-razvojnih del, razvoj in upravljanje nacionalnih kulturno-informacijskih portalov (Kulturnik.si, Culture.si), organizacijo umetniško-tehnoloških delavnic in zborovanj, podporo samoorganiziranim interesnim skupinam v odprtem laboratoriju, organizacijo mednarodnega umetniško-hekerskega tabora PIFcamp, razvoj in popularizacijo odprte kulture, proste programske opreme in novih načinov distribucije podatkov ter aktivno mednarodno povezovanje in sodelovanje v obliki gostovanj in rezidenc umetnikov in strokovnjakov – od leta 2017 tudi v sklopu evropske mreže EASTN-DC. Ljudmila tako ni zgolj srečališče umetnikov, hekerjev in raziskovalcev, ampak tudi platforma za premislek in nadgradnjo kulture skozi lečo družbe, ki jo preoblikuje razvoj komunikacijskih tehnologij.

LokalPatriot

www.lokalpatriot.si

LokalPatriot je zasebni zavod, ki s svojima enotama Klubom LokalPatriot in Galerijo Simulaker strateško sledi cilju zagotavljanja kvalitetne in obenem heterogene ponudbe kulturnih ter mladinskih vsebin prebivalcem Novega mesta in širše dolenjske regije. Na odru Kluba LokalPatriot je nastopala večina najbolj prepoznavnih slovenskih glasbenikov, njegova programska ekipa pa skozi vsa leta delovanja kluba poseben poudarek namenja avtorskim glasbenim projektom ter perspektivnim glasbenikom in glasbenim skupinam. LokalPatriot z galerijo in klubom ne le sledi, temveč tudi pripomore k razvoju področja raziskovalnih umetniških praks in postavljanju kvalitativnega standarda prezentacije in promocije glasbene ter umetniške produkcije na nacionalni ravni.

Mladinski center Velenje

www.mc-velenje.si

Javni zavod Mladinski center Velenje deluje kot logistično in funkcionalno središče za mlade na področju razvoja, informiranja, izobraževanja in sociale, kulturnih dejavnosti, razvedrila in družbenega vključevanja mladih. Na lokaciji mladinskega kluba eMCe plac deluje poleg koncertne dvorane tudi galerija eMCe plac. Letno se v klubu izvede okoli 60 koncertov in mesečne razstave. Multimedijski center Kunigunda, ki je lociran v območju Šolskega centra Velenje, predstavlja največ možnosti za razvoj intermedijskih umetnosti v Velenju. Ravno tam načrtujemo največ neposrednega vključevanja mladih in ostalih v aktivnosti konzorcija KONS.

Mladinski kulturni center Maribor

www.mkc.si

Javni zavod Mladinski kulturni center Maribor (MKC Maribor) ima status mladinskega centra in deluje na področju umetnosti, kulture, mladinskega sektorja in mladinske infrastrukture. Njegovi programi, prireditve in aktivnosti so namenjeni mladostnikom in odraslim, ljubiteljem sodobne umetnosti in urbane kulture. V njegovi organizaciji letno poteka več kot 300 prireditev (festivali, razstave, delavnice, literarni dogodki, performansi, predstave, predavanja, okrogle mize, pogovori, simpoziji, mladinske izmenjave, instalacije, urbane in ulične akcije, konference, usposabljanja, nastopi, knjižni sejem, multimedijski dogodki …), ki potekajo v lastnih prostorih (galerija Media Nox, Kulturni inkubator, Hostel Pekarna) ali z njimi – pogosto v partnerstvu z drugimi organizatorji in akterji na področju kulture in mladine – gostujejo na različnih lokacijah in prireditvenih prostorih v Mariboru in drugod.

Projekt konS - Platforma za sodobno raziskovalno umetnost je bil izbran na javnem razpisu za izbor operacij “Mreža centrov raziskovalnih umetnosti in kulture. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Project konS – Platform for Contemporary Investigative Art is a project chosen on the public call for the selection of the operations “Network of Investigative Art and Culture Centres”. The investment is co-financed by the Republic of Slovenia and by the European Regional Development Fund of the European Union.