Tilen Sepič je multidisciplinarni umetnik in oblikovalec, ki deluje na področju novih medijev, umetnosti svetlobe, oblikovanja svetlobnih objektov ter projektiranja svetlobnih avdiovizualnih instalacij, pri svojem delu pa podpira odprtokodno ter DIY kulturo. V projektu “Kozmični dež” se loteva analize ter vizualizacije pojava kozmičnih žarkov, očem nevidnih visokoenergijskih delcev, ki izvirajo iz vesoljskega prostora, večinoma izven našega Osončja.

V instalaciji, ustvarjeni pod okriljem Ljudmile, so uporabljeni detektorji mionov, ki prožijo močne bliske LED luči in zveneče udarce elektromagnetov. V fiziki so mioni osnovni delci, ki jih kot elektrone uvrščamo v družino leptonov, njihov razpadni čas je 2,2 mikrosekundi, kljub temu pa jih lahko na površju Zemlje (s pravo opremo) razmeroma enostavno zaznamo, vendar tehnologije za takšne meritve dolgo niso bile dostopne izven laboratorijskega in raziskovalno-institucionalnega konteksta – vse do leta 2017 s Cosmic Watchom (MIT). 

Več o mionih, mionskih detektorjih, postopku, načinu zaznave, bo povedal sam avtor. V celotni seriji spletnih pogovorov modula konS, bo pogovor s Tilnom Sepičem predposnet, zato prosimo (in želimo) vaša vprašanja, ki jih vnesite kar pod komentarje dogodka na FB straneh.

Imate vprašanje za umetnika? Pošlji ga na pr@kons-platforma.org

FB dogodek in YouTube kanal