Skip to content
Park Workshops

Nestor Sire in Steffen Kohn: Digitalna etnografija

20. April 2023 at 14:00


delavnica na ALUO, Tobačna 5, Ljubljana

Študenti umetnosti, humanistike in druzbenih ved, umetniški ustvarjalci, ki se zanimate za umetniško raziskovanje, akademiki in strokovnjaki s področij sociologije, kulturne antropologije ter medijskih študij!

Konzorcijski partner platforme konS Aksioma v sodelovanju z Ljudmilo in LokalPatriotom vas vabi na brezplačno delavnico Digitalna etnografija, ki jo bosta izvedla Nestor Sire in Steffen Kohn.

Ta delavnica raziskuje, kako metode etnografskega terenskega dela lahko postanejo ključni del umetniškega raziskovalnega procesa. Etnografija je celostna metoda za raziskovanje kulturnih pojavov z vidika subjektov, pri kateri je raziskovalčev jaz umeščen na teren kot pomemben družbeni akter, svoje telo in percepcije pa pojmuje kot bistveno komponento nabora orodij.

Kaj pridobite?
– Kritičen pogled na proces »lokalizacije« oziroma apropriacije globalnih digitalnih tehnologij v različnih kulturnih in političnih kontekstih;
– vpogled v etnografski pristop k umetniškemu raziskovanju ter v etične zahteve tako intenzivno potopitvenega procesa;
– razumevanje eksperimentalnih oblik sodelovanja med umetniki-etnografi in njihovimi sogovorniki, med drugim tudi v smislu njihove politike in poetike.

Kaj potrebujete?
Prenosni računalnik in/ali pametni telefon.

Delavnica bo potekala v angleškem jeziku. Predhodno znanje ni potrebno. Obvezna je predhodna prijava do 16. aprila 2023.

Delavnica je del tretjega sklopa programa Taktike&praksa#14: Merilo, ki vključuje tudi otvoritev razstave Memoria 19. aprila 2023 ob 19.00 v Aksioma – Projektnem prostoru ter otvoritev razstave Krhke povezave in predstavitev Lokalizacija interneta v koprodukciji z Ljudmilo 20. aprila 2023 ob 18.00 v osmo/zi.

___

Projekt konS ≡ Platforma za sodobno raziskovalno umetnost je bil izbran na javnem razpisu za izbor operacij “Mreža centrov raziskovalnih umetnosti in kulture”. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.