Skip to content

konS moduls

konS modul konSekvence

3. March - 2. April 2023

konS ≡ Platforma za sodobno raziskovalno umetnost je predstavila fragmente možnega ekosistema umetniško-raziskovalnega ustvarjanja na presečišču znanosti, tehnologije in družbe. Razstave, delavnice, konferenca, performansi in pogovori so se ves marec vrstili v Cukrarni in na lokacijah partnerjev platforme v Ljubljani, Mariboru, Velenju, Novem mestu in Novi Gorici. konSekvence ≡ Fragmenti možnega ekosistema je vseslovenski konS ≡ Modul, ki je predstavil del večletne produkcije sodobne raziskovalne umetnosti.

V dobrih treh letih ustvarjalnega zamaha smo v radikalnih razmerah globalnih razsežnosti postavili temelje možnega umetnostnega ekosistema na področju sodobne raziskovalne umetnosti. Na razstavi konSekvence v ljubljanski galeriji Cukrarna smo predstavili tri ustvarjalna področja, ki se med seboj prepletajo in opozarjajo na svojo konceptualno, tehnološko in oblikovno povezanost.

Poleg ustvarjanja boljših pogojev za umetniško delo z vzpostavitvijo tematskih laboratorijev veliko vlogo v projektu igra izobraževanje oz. raziskovalno učenje, ki upošteva zgodovinske spremembe na področju dostopanja do znanja. Tretje ustvarjalno področje na razstavi pa je sklop projektov, ki so nastali kot vključevanje umetniških ideacij in dela v inovacije za bolj vključujočo, zeleno in tehnološko opolnomočeno družbo. Rezultati ob zaključku prvega dela projekta konS so šele sekvence celotnega ekosistema, h kateremu smo namenjeni. Zato naslov: konS≡Sekvence. Podnaslov razstave: Fragmenti možnega ekosistema pa smo izbrali zato, ker ocenjujemo, da je projekt šele v prvi tretjini svoje polne realizacije.

Program konSekvenc v Cukrarni in na drugih prizoriščih ter utrinki dogajanja so objavljeni na konsekvence.si.

Programme timeline

konS modul Nova Gorica

1. September 2021 - 31. December 2022

Središče Nove Gorice je obogateno s centrom kreativnih praks, ki nastaja skozi združevanje kreativnosti, inovativnosti, podjetništva, umetnosti, izobraževanja in raziskovanja. xCenter (Ekscenter) spodbuja inovativnost v kulturno-kreativnih industrijah, eksperimentalno raziskovanje skozi napredne delavnice, razvojne projekte in produktivno druženje. Ekscenter je eden poglavitnih projektov Evropske prestolnice kulture GO!Borderless 2025. Modul je zato v tem mestu zastavljen drugače in prikazuje produkcijo izbrane raziskovalne umetnosti z mesečno izmenjavo: predstavitve projektov so razporejene čez celotno leto.

Programme timeline

konS modul Velenje 2022 - jesen

25. November - 10. December 2022

Trk tehnologije in umetnosti. Ne le v teoriji, temveč predvsem v praksi.
V Velenju med 25. novembrom in 10. decembrom predstavljamo že 2. konS modul – festival, ki odpira pogled na sodobno raziskovalno umetnost in izpostavlja pomembnost prepleta znanosti in družbe ter njunega medsebojnega vpliva. V mestnem središču bodo na odprtih javnih prostorih na ogled izbrani umetniški projekti s presečišča umetnosti, biotehnologije, znanosti in tehnologije.
Aktualne teme iz sodobne raziskovalne umetnosti bodo razgrnila tudi predavanja, dokumentarni filmi, predstave, delavnice. Trk znanosti in umetnosti pa bo najglasneje odmeval v spremljevalnem glasbenem programu!

Programme timeline

konS modul Novo mesto 2022

17. June - 24. June 2022

V Novo Mesto ponovno prihaja kons modul, festival sodobne raziskovalne umetnosti, ki poskuša karseda zaokroženo predstaviti aktualne umetniške prakse s tega področja. Tema letošnjega festivala je zvok in temu primerni so tudi dogodki, ki se bodo v tednu med 17. in 24. junijem zvrstili na različnih lokacijah v novomeškem mestnem jedru ter se v petek, 24. junija ob 20. uri zaključili s slavnostno otvoritvijo razstave Tadeja Droljca v Galeriji Simulaker, ki v okviru platforme konS v produkciji Zavoda LokalPatriot nastaja in se razvija že skoraj leto dni.

Programme timeline

konS modul Maribor 2022 - festival delavnic

6. June - 17. June 2022

Festival delavnic ali kot ga podnaslavljamo "raziskovalno-izobraževalni poligon na presečišču umetnosti znanosti in tehnologije" bo zabaven superdogodek. V sodelovanju s Kulturnim dnevnikom, pod okriljem projekta konS in v izvedbi partnerske organizacije MKC Maribor, v Modni hiši pripravljamo malo morje raziskovalnih in ustvarjalnih otokov, kjer predstavljamo avtorske delavnice, ki izhajajo iz bazena delavnic partnerske mreže konS v sodelovanju z zunanjimi partnerji. S takšnim razponom se bomo potopili globoko v teme elektronike, mehatronike, zvoka, biologije, nosljive tehnologije in izkustvenih pristopov ter aktivirali vse človeške senzorje. Za otroke, mlade in odrasle.

Programme timeline

konS modul Velenje 2022

7. February - 26. February 2022

konS modul v Velenju izhaja iz enotne želje: v lokalnem prostoru delati “z lokalci za lokalce” in znotraj teh sinergij izpostaviti umetnike svetovnega formata – ob tem izpostavljamo predvsem predavanje Maje Smrekar -, predstaviti umetniške produkcije, ki so nastale pod okriljem platforme konS, ter osvetliti tudi druge projekte, ki se dotikajo omenjenega področja in s katerimi želimo širino sodobnih raziskovalnih umetnosti predstaviti različnim publikam.

Vabljeni v Velenje od 7. do 26. februarja.

Programme timeline

konS modul Maribor 2021

8. October - 26. October 2021

konS modul v Mariboru, ki se je dogajal med 8. in 26. oktobrom je serija nepričakovanih, a načrtovanih in skrbno izbranih dogodkov, ki so skupaj z delavnicami za različne starostne in interesne skupine ponujali nove aspekte sodobnih raziskovalnih umetnosti. Poleg določenih in datiranih dogodkov, zabeleženih v koledarju dogodkov, smo tritedenski modul nadgradili z pop-up dogodki, ne le v žarišču dogajanja, torej v Mariboru, temveč tudi na nacionalnem nivoju, v sožitju z partnerskimi organizacijami konS.

Programme timeline

konS modul Novo mesto 2021

5. July - 24. July 2021

Od 5. do 24. julija je v Novem mestu potekal konS modul, pogled na sodobno raziskovalno umetnost, ki je v prenovljenem mestnem jedru na odprtih javnih prostorih predstavil izbrane umetniške projekte. Razstavni del so spremljale intermedijske delavnice za različne starostne – in tudi interesne – skupine. Vsebine so se osredinile na umetniško produkcijo na presečišču umetnost-znanost-tehnologija, na razpiranje možnosti rabe in uporabe tehnologije, na prihodnost, ki je neznanka ter izpostavljajo različne načine vključevanja umetnosti v inovacije za prihodnost.

Programme timeline