Skip to content
Nova Events

(re)programiranje: Predstavitev publikacije

20. April 2022 at 19:00


Predstavitev edicije v slovenskem jeziku v Cukrarni, Poljanski nasip, Ljubljana

Knjiga je zbirka transkriptov osmih intervjujev s svetovnimi misleci, ki jih je v okviru festivala pogovorov (re)programiranje – Strategije za samoregeneracijo leta 2021 izvedla novinarka Marta Peirano.

Oris

Kot vse številčnejša populacija na vse manjšem planetu smo se znašli na eksistencialnem razpotju: ali naj napake razsvetljenstva in industrializacije privedemo do njihovega logičnega zaključka ali pa se kot vrsta ohranimo tako, da razvijemo zmožnost reprogramiranja? Nekatere rešitve so morda tehnične, toda večina ovir ni.

Multinacionalke in vlade se močnih orodij, ki bi nam lahko pomagala pri obvladovanju podnebne krize, poslužujejo za nadzorovanje, manipulacijo in eskapizem. Apokaliptične pripovedi o uničenju, naravni selekciji in kolonizaciji vesolja odvračajo našo pozornost od nujnosti upravljanja virov in ublažitve katastrofalnih posledic.

Kaj bo potrebno, da človeštvo poišče drugo pot in zgradi odgovorno prihodnost za prihajajoče generacije?

V pogovorih z mednarodno uveljavljenimi misleci ter strokovnjaki lokalnih in spletnih skupnosti poskušamo odgovore na vsa ta vprašanja najti tako, da se osredotočamo na rešitve. Iščemo orodja, pojme in vizije z različnih področij – od energije in infrastrukture do gradnje skupnosti in umetne inteligence.

Prijave

Predstavitev publikacije bo potekala v sklopu dogodka DISNOVATION.ORG. Število mest je omejeno. Obvezna prijava na dogodek: info@cukrarna.art

Naročila

Publikacijo, ki izide 20. aprila, lahko naročite na tej povezavi.