Skip to content

Počitniško raziskovanje konS ≡ PARK – Akademije za sodobno raziskovalno umetnost

konS ≡ PARK – Akademija za sodobno raziskovalno umetnost, vzpostavljena pod okriljem konS ≡ Platforme za sodobno raziskovalno umetnost, je odgovor na hiter znanstveno-tehnološki napredek, ki oblikuje naše osebno vsakdanje življenje, našo družbo in globalni ekosistem. Združuje inženirje, znanstvenike in umetnike, da bi razvili skupne poglede na sedanjost in možno prihodnost. konS ≡ PARK je v Sloveniji vzpostavil mrežo ustvarjalnih vozlišč (Ljubljana, Velenje, Nova Gorica, Novo mesto, Maribor), kjer z izvajanjem raznih aktivnosti nagovarja široko zainteresirano javnost, zlasti pa mlado generacijo k iskanju novih idej za vključujočo in trajnostno uporabo tehnoloških orodij. Z osredotočanjem na izkustveno eksperimentiranje spodbuja k reševanju kompleksnih nalog z igrivo radovednostjo, da bi v naslednjem koraku prišli do inovativnih razmišljanj in pristopov.

Med poletnimi počitnicami je konS ≡ PARK na široko odprl vrata vedoželjnim radovednežem. Z raziskovalno-ustvarjalnimi delavnicami je otroke in mladino povabil v svet sodobne raziskovalne umetnosti, ki je prepleten z inovativno uporabo starejših in vizionarsko aplikacijo najnovejših tehnologij. Konzorcijski partnerji so stkali nove vezi z lokalnimi skupnostmi, organizatorji raznih počitniških aktivnosti in uveljavljenimi ponudniki kulturne vzgoje na področju sodobne raziskovalne umetnosti.

V Celju se otroci dobivajo ob četrkih in sobotah v Tehnoparku Celje, kjer konS ≡ PARK nudi priložnosti za raziskovalno učenje in samostojno ustvarjanje uporabnih pripomočkov. Izdelajo si lahko mehanski zalivalnik rastlin, mikroskop, vremensko postajo ali merilec vlage v substratu sobnih rastlin. Z destilacijo so lahko pridobili poljubno esenco, z generativno umetno inteligenco pa so ustvarili digitalne likovne izdelke.

V Mariboru je konS ≡ PARK obogatil aktivnosti počitniškega varstva v organizaciji Zveze prijateljev mladine Maribor. konSove Intermedijske pustolovščine pa so se iz Kulturnega inkubatorja preselile na Doživljajsko igrišče v Malem betnavskem gozdu. Delavničarski laboratorij za najmlajše ustvarjalce na platformi za sodobno raziskovalno umetnost vabi k spoznavanju osnov 3D modeliranja ter izdelovanju zvočil, vetrtne elektrarne in solnega pilinga. Brezplačne aktivnosti se bodo vrstile vse do konca počitnic od 16.00 do 17.30 v sredo, 16. avgusta // četrtek, 17. avgusta // petek, 18. avgusta, v torek, 22. avgusta // sredo, 23. avgusta // četrtek, 24. avgusta // petek, 25. avgusta in v torek, 29. avgusta // sredo, 30. avgusta // četrtek, 31. avgusta.

V Velenju bodo udeleženci počitniškega varstva v Mladinskem centru Velenje oživljali narisane žužke. Obiskovalci 26. Festivala mladih kultur Kunigunda pa bodo bodisi z vsakdanjimi bodisi z nenavadnimi predmeti ustvarjali glasbo. konS ≡ PARK bo priložnosti za raziskovanje prepleta umetnosti, znanosti in tehnologije predstavil tudi na 34. Pikinem festivalu.