Skip to content

Špela Petrič je gostja letošnje rezidence ArtScience

Ars Electronica in Art Collection Deutsche Telekom sta letošnjo rezidenco ArtScience, ki omogoča srečanja med umetniško prakso in znanstvenim raziskovanjem, dodelila perspektivni slovenski ustvarjalki na presečišču umetnosti, znanosti in tehnologije dr. Špeli Petrič, ki kritično proučuje družbene vplive tehnološkega razvoja in tesno sodeluje tudi s konS ≡ Platformo za sodobno raziskovalno umetnost. Umetnica Špela Petrič v okviru rezidence ArtScience skupaj z znanstveno partnerico prof. dr. Aimee van Wynsberghe iz Sustainable AI Lab v Bonnu razvija sestavni in bistveni del širšega dolgoročnega interdisciplinarnega procesa v sklopu projekta AIxxNOSOGRAFIJE, ki ga bo predstavila septembra na letošnjem festivalu Ars Electronica.

Projekt AIxxxNOSOGRAFIJE se osredotoča na uporabo umetne inteligence v zdravstvu. “Kot umetnico me zanimajo načini, na katere tehnologije oblikujejo naše razumevanje sveta in nas samih. Čeprav se morda dobro zavedamo, kako smo v zadnjih 20 letih postali odvisni od internetnih platform, se podobne tehnologije uporabljajo tudi na drugih družbenih področjih, ki so nam bolj skrita. AIxxNOSOGRAPHIES je umetniško-raziskovalni okvir, ki z uporabo hibridnih in umetniških metodologij preučuje napredno avtomatizacijo v zdravstvu z namenom, da bi širši javnosti razkril njihovo uporabo in ugibal o možnih prihodnostih. Čeprav sem se s strojnim učenjem in umetno inteligenco ukvarjala že v prejšnjih projektih, predstavlja področje medicine specifične izzive, za reševanje katerih so potrebni čas, pomoč različnih strokovnjakov in potrpežljivost. S tem v mislih se projekt AIxxNOSOGRAPHIES začenja z dvoletno fazo, usmerjeno v raziskovanje in mapiranje, v naslednjih letih pa mu bodo sledile umetniške intervencije, ki bodo temeljile na tem, kar se bomo naučili,” napoveduje umetnica.

Več o projektu in njegovih raziskovalno-ustvarjalnih nivojih lahko preberete v intervjuju z avtorico, ki ga je za Ars Electronico pripravil umetniški direktor Art Collection Deutsche Telekom in neodvisni kurator Rainald Schumacher.

Rezidence ArtScience so posvečene umetnikom iz vzhodne in jugovzhodne Evrope, ki delujejo na stičišču umetnosti, tehnologije in znanosti ter jih zanima raziskovanje družbenega vpliva tehnološkega razvoja. Festival Ars Electronica bo letos potekal med 6. in 10. septembrom v Linzu v Avstriji. Nanj so letos sprejeli 3176 projektov iz 98 držav. Največ so jih našteli v kategoriji nova animacija, ki so jo vpeljali na novo. To posvečajo prelomnim animacijam na stičišču novih tehnik vizualizacije in novih oblik komunikacije. Preostale kategorije so digitalna glasba in zvočna umetnost, umetna inteligenca in uporabna umetnost ter u19 – ustvarite svoj svet.

Špela Petrič, ki je pod okriljem konS ≡ Platforme za sodobno raziskovalno umetnost med drugim ustvarila instalacijo Institut za neopazne jezike: Branje ustnic, ima tako umetnostno kot znanstveno izobrazbo. Doktorirala je iz biologije in je trenutno podoktorska raziskovalka umetnostne znanosti na Vrije Universiteit Amsterdam. V svojem delu združuje znanost in performans ter kritično preučuje temelje (bio)tehnoloških družb. Njeno delo je bilo prikazano na številnih festivalih, razstavah in izobraževalnih dogodkih v institucijah, kot so Center Pompidou, Nam June Pike Museum, ZKM in Ars Electronica.

Foto: Miha Fras