Skoči na vsebino
Nova Projekti

Δ

Miha Godec, skupnost OctoSens

OctoSens je 8-kanalni vmesnik, ki omogoča sprejem signalov različnih analognih in digitalnih senzorjev ter njihovo kalibracijo. Ta multi-senzorični sintetizator zvoka je rezultat dela OctoSens skupnosti, ki temelji na aktivnem medsebojnem sodelovanju in načelih demokratičnega so-oblikovanja. V skupnosti sodelujejo različne generacije in različni poklici, od inženirjev, umetnikov, študentov do navdušencev nad avdio-elektroniko. Skupnost se  zavzema za prost pretok znanj ter išče ustvarjalne načine za predajo pridobljenega znanja ter širjenje skupnosti v lokalnem ter tudi širšem kontekstu.

Na razstavi konSekvence ≡ Fragmenti možnega ekosistema se je OctoSens predstavil kot produkt oz. orodje v sklopu interaktivne zvočne prostorske instalacije umetnika Mihe Godca. S pomočjo različnih senzorjev, nameščenih na pametni vrt StellaVerde, katerih signali so vodili v OctoSens, je umetnik zgeneriral zvočno kompozicijo, ki se je v odzivih na zunanje dražljaje nenehno spreminjala.

KOLOFON

Produkcija: Zavod Projekt Atol in MC Velenje pod okriljem konS ≡ Platforme za sodobno raziskovalno umetnost
Tehnična in razvojna pomoč: David Drolc, Gregor Krpič, Jakob Grčman, Simon Turnšek in drugi člani OctoSens skupnosti (Jakob Grčman, Simon Macuh, Lan Štokelj, Simon Turnšek in Igor Vuk) pod vodstvom Václava Pelouška

Foto: Katja Goljat, Matjaž Rušt / arhiv konS

CV umetnika

Miha Godec je umetnik, fotograf, mentor in predavatelj. V svoji ustvarjalni praksi, ki se giblje na presečišču znanosti, umetnosti in novih tehnologij, posveča veliko pozornosti razvoju novih interdisciplinarnih projektov, v okviru katerih eksperimentira s pridobivanjem in čiščenjem vode, raziskuje posledice antropogenega vpliva na vodne ekosisteme ter sonifikacijske lastnosti vode.

OctoSens je projekt, ki združuje načela skupnostnega so-oblikovanja. Skupnost se je osnovala po mentorstvom Václava Pelouška v sklopu umetniško-raziskovalne rezidence in združuje skupino, ki skupaj oblikuje in razvija napravo, ki jo je mogoče uporabljati v glasbenih nastopih kot v postavitvah ali pa v sklopu delavniških in drugih izobraževalnih procesov. Skupnost temelji na aktivnem medsebojnem sodelovanju, demokratičnih načelih so-odločanja ter zavzemanju in spodbujanju prostega pretoka znanj in informacij. OctoSens so ob mentorstvu Václava Pelouška zasnovali Jakob Grčman, Simon Macuh, Lan Štokelj Wu, Simon Turnšek in Igor Vuk.