Skoči na vsebino

Obvestila

Izid knjige Sanele Jahić Under the Calculative Gaze

Po dveh uspešnih instalacijah v sklopu projekta Under the Calculative Gaze, ki sooča konkretne primere uporabe umetne inteligence kot orodja izključitve s primeri kolektivne prakse samoorganizacije in solidarnosti, je avtorica Sanela Jahić izsledke kritično naravnane raziskave družbenih aplikacij umetne inteligence predstavila še v knjigi.

Več

konS na festivalu Ars Electronica predstavlja več produkcij

Najpomembnejši mednarodni festival digitalne umetnosti Ars Electronica v Linzu gosti tudi člane konzorcija konS ≡ Platforma za sodobno raziskovalno umetnost, njihovo produkcijo in sodelujoče umetnike. Predstavljajo se izobraževalni program konS ≡ PARK – Akademija za raziskovalno umetnost, prototip pametnega vrta StellaVarde in laboratorij SPEKTR Z. Izpostavljeni so umetniki Zoran Srdić Janežič s projektom Biobot, Špela Petrič in Dorotea Dolinšek na umetniških rezidencah ter konzorcijska partnerja Zavod Projekt Atol in Akademija umetnosti Univerze v Novi Gorici.

Več

kons ≡ PARK na Pikinem festivalu

S tremi delavnicami iz bogatega nabora našega izobraževalnega programa konS ≡ PARK bomo gostovali na največjem otroškem festivalu v Sloveniji – 34. Pikinem festivalu. Pikin Festival je letos zagnal časovni stroj in konS delavnice boste našli v prihodnosti – na balkonu Rdeče dvorane v Velenju. Izdelali bomo solarni zvočnik, oživljali narisane žužke in spoznali sferifikacijo.

Več

Razprava ob predstavitvi umetniške raziskave Atlas Slovenija

Ob odprtju razstave v Galeriji Simulaker, na kateri je transdisciplinarni umetnik Miha Turšič predstavil umetniško raziskavo Atlas Slovenija, so v strokovni razpravi poleg avtorja umetniškega projekta sodelovali umetnostna zgodovinarka dr. Beti Žerovc, inženir geodezije in doktor znanosti dr. Aleš Marsetič ter kurator Galerije Simulaker Adrijan Praznik.

Več

Špela Petrič je gostja letošnje rezidence ArtScience

V okviru letošnje rezidence ArtScience, ki jo je Ars Electronica razpisuje z Umetniško zbirko Deutsche Telekom, bo na vrsti intermedijska umetnica in raziskovalka dr. Špela Petrič s svojim projektom AIxxxNOSOGRAPHIES, ki se osredinja na uporabo umetne inteligence v zdravstvenem varstvu.

Več

Aksioma diskurzivni program dopolnjuje s podkast kanalom

Aksioma – Zavod za sodobne umetnosti, ki je konS ≡ Platformo za sodobne raziskovalne umetnosti med drugim obogatila s tematsko pestrim diskurzivnim programom, svoje aktivnosti nadgrajuje s podkastom Taktike&praksa. Gre za zvočno dopolnitev Aksiominega istoimenskega diskurzivnega programa, ki se osredotoča na raziskovalno umetnost, družbo in nove tehnologije.

Več

Dorotea Dolinšek na rezidenci v BioLabu centra Ars Electronica

Ljubljanska postmedijska umetnica Dorotea Dolinšek je s projektom Biosymbiotic Exoskeleton kandidirala na razpisu Evropske platforme za medijsko umetnost in pridobila rezidenco v BioLabu centra Ars Electronica. S projektom odkriva skrivnosti mikrobioma in kako naš simbiotični odnos z mikroorganizmi vpliva na naše dobro počutje.

Več

Počitniško raziskovanje konS ≡ PARK – Akademije za sodobno raziskovalno umetnost

Med poletnimi počitnicami je konS ≡ PARK na široko odprl vrata vedoželjnim radovednežem. Z raziskovalno-ustvarjalnimi delavnicami je otroke in mladino povabil v svet sodobne raziskovalne umetnosti, ki je prepleten z inovativno uporabo starejših in vizionarsko aplikacijo najnovejših tehnologij. Konzorcijski partnerji so stkali nove vezi z lokalnimi skupnostmi, organizatorji raznih počitniških aktivnosti in uveljavljenimi ponudniki kulturne vzgoje na področju sodobne raziskovalne umetnosti. 

Več

Pogovor o projektu 2.8B420K

Razprava, v kateri so svoje misli in komentarje ob premierni predstavitvi spekulativnega umetniškega projekta 2.8B420K soočili avtor Andy Gracie ter raziskovalci s področja geologije, antropologije in umetnostne zgodovine Rok Brajkovič, Blaž Vičič, Matthew Wolf-Meyer in Beti Žerovc, je zdaj objavljena na spletu.

Več

Poletne konS ≡ delavnice v Tehnoparku Celje

konS ≡ Platforma za sodobno raziskovalno umetnost nenehno sestavlja poligon za ustvarjalno učenje. Na naših delavnicah igrivo prepletamo sodobne tehnologije s kreativnostjo, krepimo miselne in ročne spretnosti ter odpiramo vrata v svet sodobne raziskovalne umetnosti. To poletje vas med drugim vabimo v Tehnopark Celje, kjer bomo vsak teden raziskovali svet umetnosti, znanosti in tehnologije.

Več

Teden glasbene produkcije 2023

V mariborskem konS vozlišču Kulturni inkubator bo od 3. do 7. julija 2023 potekal Teden glasbene produkcije, ki združuje celodnevno produciranje, glasbene izzive, predavanja o glasbi in glasbenem poslu, predvsem pa ustvarja pogoje za ustvarjalno glasbeno druženje in soustvarjanje.

Več

Nejc Trampuž s konS soustvarjal proslavo ob dnevu državnosti

Mladi umetnik Najc Trampuž, ki se kali tudi na konS ≡ Platformi za sodobno raziskovalno umetnost, je s svojimi vizualijami, ustvarjenimi s pomočjo umetne inteligence, ustvaril del kulise osrednje proslave ob dnevu državnosti. Oblika animiranih kolažev v kroglah je bila zasnovana v sklopu projekta konS v produkciji konzorcijskega partnerja LokalPatriot in Galerije Simulaker.

Več