Skoči na vsebino

Nova umetniški projekti

Nova Dogodki

Jata C: Kronolit

27. septembra 19:00 - 26. novembra 2023

večkanalna zvočna instalacija na Ljubljanskem gradu (Peterokotni stolp)

Bioakustična skupina Jata C v delu Kronolit, sestavljenem iz kompleksne večkanalne zvočne kompozicije in instalacije kamnitih plošč, raziskuje zvočnost in časovne razsežnosti kamnitih struktur ter njihovo trajnost in soodvisnost s človekom. Pri tem prevprašuje, kako poslušati kamen in misliti geološki čas, ali je mogoče preko zvočnosti kamenin razumeti širši družbeni kontekst človekovega nevzdržnega izkoriščanja okolja in morda osvetliti zmožnost pravičnejšega odnosa do narave?

Več

Nova Projekti

Rojstvo in smrt mikrokozmosa: Raziskovanje neznosne lahkosti so-bivanja s kvasovkami

Na razstavi Rojstvo in smrt mikrokozmosa ≡ Raziskovanje neznosne lahkosti so-bivanja s kvasovkami se avtorja Monika Pocrnjić in Andrej Firm z edinstveno perspektivo osredotočata na poudarjanje medsebojne povezanosti med mikroorganizmi, ljudmi in okoljem skozi umetnost.

Več

Atlas Slovenija

Projekt Atlas Slovenija obravnava aktualna okoljska vprašanja antropocena in opazuje spremembe, ki jih ustvarjajo procesi kulturalizacije in komodifikacije okolja, ki imajo za posledico izgubo biotske raznovrstnosti, različne oblike onesnaženja in druge negativne okoljske vplive. Skozi prizmo projekta Atlas Slovenija je gledalec_ka povabljen_a, da se poglobi v raziskovalno okoljsko pripoved o Sloveniji in se seznani, kako na okolje vplivajo družba, kultura, gospodarstvo in politika.

Več

Nova Diskurz

Miha Turšič: Atlas Slovenija / razprava

Transdisciplinarni umetnik Miha Turšič v razstavi Atlas Slovenija obravnava aktualna okoljska vprašanja antropocena in opazuje spremembe, ki jih ustvarjajo procesi kulturalizacije in komodifikacije okolja, ki imajo za posledico izgubo biotske raznovrstnosti, različne oblike onesnaženja in druge negativne okoljske vplive. Ob odprtju razstave so v strokovni razpravi poleg avtorja umetniškega projekta sodelovali umetnostna zgodovinarka dr. Beti Žerovc, inženir geodezije in doktor znanosti dr. Aleš Marsetič ter kurator Galerije Simulaker Adrijan Praznik.

Več

Andy Gracie: 2.8B420K / razprava

Projekt 2.8B420K Andyja Gracieja tematizira konec življenja na Zemlji in predlaga spomenik, znan kot Objekt, ki bo obeležil prehod planeta iz biološkega v postbiološki sistem. Ob otvoritvi razstave je kustosinja Tjaša Pogačar vodila pogovor o tem spekulativnem projektu z umetnikom in drugimi misleci z različnih področij. V razpravi so svoje misli in komentarje soočili umetnik Andy Gracie ter raziskovalci s področja geologije, antropologije in umetnostne zgodovine Rok Brajkovič, Blaž Vičič, Matthew Wolf-Meyer in Beti Žerovc. 

Več

Druge razsežnosti: Vizije, politika in infrastrukturno nasilje na več kot človeškem planetu

Kaj imajo skupnega nanotehnologija in letalska tehnologija, zvočno valovanje in komputacija globalnega obsega, optični inženiring in elektroenergetska omrežja, mikročipi in globalno segrevanje, molekula H20 in podatkovne baze za strojno učenje, vaše domače rutine in globalne politike? Vsi ti pojavi obstajajo ali operirajo onkraj vidnega spektra, onkraj naše zmožnosti, da bi jih videli in razvili membrano, ki bi omogočala medsebojno komunikacijo. Da bi se z njimi spoprijeli, moramo razviti zmožnost razmišljanja v merilih, ki so večji ali manjši od človeškega.

Več

Nova

NovaV tematskih laboratorijih spodbujamo in omogočamo povezave med umetniki, znanstveniki in znanstvenimi inštitucijami. V tem ustvarjalnem okolju nastajajo presežna umetniška dela in ideacije, ki ustvarjajo prostor za originalne, nepričakovane, nenavadne in navdihujoče poglede na sodobnost in morebitno prihodnost.