Skoči na vsebino

Nova umetniški projekti

Nova Dogodki

Matej Mihevc: @flat_gaze

9. junija 19:00 - 30. junija 2022

Razstavna postavitev v Xcentru, Nova Gorica

@flat_gaze odpira vprašanja objektnosti in pomena, inovacije in avtorstva ter produkcijskih in diseminacijskih procesov v umetnosti in širši kulturni sferi, ki pospešeno mutirajo ob napredovanju razvoja nevronskih mrež.

Več

modul ≡ Laurits Jongejan: Svetišče svetega strahu

17. junija - 9. julija 2022

Umetniški projekt na Glavnem trgu 5, v bivši prodajalni "OnaOn", Novo mesto

Umetniško delo danskega skladatelja Lauritsa Esbena Jongejana je bilo navdihnjeno z izkušnjami iz tradicionalnih japonskih Shinto svetišč, v katerih duhovi naseljujejo različne objekte.

Več

modul ≡ Michele Spanghero: Ad Lib.

17. junija - 9. julija 2022

Umetniški projekt na Ulici talcev 1, v bivši prodajalni "Pola Bekeraj", Novo mesto

Ad lib. združuje medicinski stroj za avtomatsko pljučno ventilacijo z orgelskimi piščalmi, ki igrajo glasbeni akord v stalnem ritmu mehanskega dihanja, ki metaforično zveni kot mehanski rekviem.

Več

modul ≡ Saša Spačal: Prečnica je zanka: farma čričkov

17. junija - 9. julija 2022

Umetniška produkcija na Rozmanovi ulici 18, v bivši “Čopovi delavnici”, Novo mesto

Zvočni objekt, ki združuje glasbeno kompozicijo z elementi terarija in farme čričkov, Izhaja iz umetničinega kritičnega razglabljanja o človeškem vplivu na ekosistem.

Več

Tadej Droljc: Večerja s hiperobjektom

24. junija - 16. julija 2022

Avdiovizualna instalacija v Galeriji SImulaker, Novo mesto

"Svet je postal filozofski laboratorij[1], saj je v ospredje prvič stopila tehnologija in ne človek ali narava. Tehnologija je najprej subsumirala naravo, nato pa se je spravila še na človeka."

Več

Nova Projekti

Apofenija/1

Apofenija je demo verzija (/1) subjekta umetne inteligence, ustvarjenega, da uprizarja vse tisto, kar je neuprizorljivo. V uprizoritvi, v kateri edini živi element v dvorani ostaja gledalec, obsojen na iskanje življenja v inherentno tujem, se vzpostavlja nova oblika življenjskosti, dialog med sogovornikoma, ki ne govorita istega simbolnega jezika.

Več

Staš Vrenko: ,ločene vrednosti

Projekt ,ločene vrednosti raziskuje simulacijski potencial podatkovnih procesov, ki predstavljajo ključni element sodobnih kulturno-tehnoloških formacij. Digitalne podatkovne zbirke valujočo zveznost sveta abstrahirajo v simbolne zapise in objekte, ki naj bi omogočali natančno opazovanje, analizo in napovedovanje pojavov.

Več

Nova Diskurz

(re)programiranje: Strategije za samoregeneracijo

Aksiomina serija (re)programiranje se bo osredinila na rešitve in iskanje orodij, besed in vizij na različnih področjih – od energije in infrastrukture do gradnje skupnosti in umetne inteligence.   

Več

O vključevanju umetnosti v procese inovacij

Okrogla miza o izzivih, ki stojijo pred umetniki kot posamezniki in kakšni pred umetnostnimi organizacijami, ki se vključujejo v realni sektor izven umetnostnega polja.

Več

Nova

NovaV tematskih laboratorijih spodbujamo in omogočamo povezave med umetniki, znanstveniki in znanstvenimi inštitucijami. V tem ustvarjalnem okolju nastajajo presežna umetniška dela in ideacije, ki ustvarjajo prostor za originalne, nepričakovane, nenavadne in navdihujoče poglede na sodobnost in morebitno prihodnost.