Skoči na vsebino

Nova umetniški projekti

Nova Dogodki

Andy Gracie: 2.8B420K

18. januarja 19:00 - 7. februarja 2023 19:00

osmo/za

Projekt 2.8B420K predlaga spomenik, znan kot Objekt, ki bo obeležil prehod planeta iz biološkega v postbiološki sistem in s tem konec življenja na Zemlji. Otvoritev razstave bo spremljal pogovor z Andyjem Graciejem in raziskovalci s področja geologije, umetnostne zgodovine in antropologije Rokom Brajkovičem, Blažem Vičičem, Matthewjem Wolf-Meyerjem in Beti Žerovc.

Več

Nejc Trampuž: Another Future Entirely

20. januarja 19:00 - 18. februarja 2023 19:00

Galerija Simulaker

Razstava umetnika mlajše generacije naslavlja aktualna okoljska vprašanja antropocena in opazuje pospešene spremembe, ki jih s svojim kolesjem poganja pozni kapitalizem, kot sta to na primer globalno segrevanje in izguba biotske raznovrstnosti. Projekt predstavlja pozitivno naravnane odgovore na različne zagate družbe 21. stoletja ter ob tem ohranja smotrn pogled na našo skupno prihodnost.

Več

Sanela Jahić: Pogled od nikoder

25. januarja 18:00 - 8. februarja 2023 18:00

Aksioma

Projekt Sanele Jahić raziskuje, kako je družbeno uporabljeno tehnološko orodje ne le neposredno prepleteno z nerazrešenimi krivicami našega trenutnega sistema, pač pa dejansko pospešuje prehod k avtoritarizmu, ki je prisoten v tehnološki industriji sami, v politiki različnih držav in institucij in v vzponu skrajno desnih političnih gibanj.

Več

UROŠ – ROŠA| Round-up Ready*

31. januarja 17:00 - 14. februarja 2023 17:00

otvoritev razstave v Kulturnem inkubatorju, Maribor

Razstava UROŠ - ROŠA | Round-up Ready* bo služila kot raziskovalno okolje za razlago različnih povezav in prototipov, razvitih v zadnjih dveh letih skupaj z javnimi obiskovalci. To je tiskarna za zine in foto kolaže, trgovina z nalepkami za okrasitev vaših domov in prenosnih računalnikov, hacklab za preizkušanje različnih okoljskih senzorjev in zvočnih poskusov ter naprava za sitotiskanje majic za izdelavo lastnih spominkov "oleh oleh dari Djogja".

Več

Nova Projekti

Kronolit

Skupina Jata C v delu Kronolit raziskuje zvočnost kamnitih struktur, simbolov trajnosti, razsežnosti, nemosti. Kamnine so kot Zemljina opna, Kronolit pa je inštrument/opna, s pomočjo katere z elektronskimi pretvorniki prevajamo vibracije kamna in jih v povratni zanki vračamo v kamen. Zvočno instalacijo sestavlja več kamnitih plošč, povezanih s pretvorniki (transducerji). V raziskovalnem procesu se je razvilo sodelovanje z znanstveniki s področja mikropaleontologije, geologije in fizike ter podpornikom projekta, podjetje Marmor Hotavlje.

Več

Večerja s hiperobjektom

Svet je postal filozofski laboratorij[1], saj je v ospredje prvič stopila tehnologija in ne človek ali narava. Tehnologija je najprej subsumirala naravo, nato pa se je spravila še na človeka. Očitala mu je njegov odnos in pristranskosti ter predvsem nepojasnjeno domnevo, da nekatere stvari niso zanjo: zakaj je npr. menil, da v jeziku nima mesta, četudi zmore komunicirati, zakaj naj ne bi razumela pomena, četudi je jezik predvsem (logično-formalni) sistem in šele nato komunikacijsko sredstvo

Več

Nova Diskurz

(re)programiranje: Strategije za samoregeneracijo

Aksiomina serija (re)programiranje se bo osredinila na rešitve in iskanje orodij, besed in vizij na različnih področjih – od energije in infrastrukture do gradnje skupnosti in umetne inteligence.   

Več

O vključevanju umetnosti v procese inovacij

Okrogla miza o izzivih, ki stojijo pred umetniki kot posamezniki in kakšni pred umetnostnimi organizacijami, ki se vključujejo v realni sektor izven umetnostnega polja.

Več

Nova

NovaV tematskih laboratorijih spodbujamo in omogočamo povezave med umetniki, znanstveniki in znanstvenimi inštitucijami. V tem ustvarjalnem okolju nastajajo presežna umetniška dela in ideacije, ki ustvarjajo prostor za originalne, nepričakovane, nenavadne in navdihujoče poglede na sodobnost in morebitno prihodnost.