Skoči na vsebino

Praksa inovacije

Praksa Projekti

Oculos Super Ignes Vigilantes Volavimus

Mobilni laboratorij SPEKTR Z je hibridne narave, sestavljen je iz modulov in opreme za daljinsko zaznavanje sprejemnih in procesnih sistemov za senzorske podatke, poseben oddelek laboratorija pa je namenjen javnim prezentacijam delovanja in sodelovanju s taktičnimi medijskimi delavci, umetniki, kreativno in visoko tehnološko industrijo ter raziskovalnimi institucijami. Objekt Oculos Super Ignes Vigilantes Volavimus je zasnovan kot abstraktna predstavitev slojev delovanja laboratorija med požari na Krasu in vključuje podatke in analize daljinskega zaznavanja kot tudi sisteme načrtovanja za njihov zajem in procesiranje.

Več

StellaVerde – Pametni vrt

StellaVerde je prototip radikalne oblike natančnega vrtnarjenja (precision farming), ki meri na presonalizirano pridelavo hrane, njeno pripravo in upravljanje z odpadki. Vertikalni vrt je opremljen z najnovejšim senzorskim sistemom za komunikacijo z robotskim pajkom, ki zagotavlja, da vsaka rastlina prejme natančno to, kar potrebuje za rast.

Več

Praksa Diskurz

Taktike&Praksa: (re)programiranje / podkast

Druga serija podkastov v sklopu programa Taktike&praksa, s katerim Aksioma – Zavod za sodobne umetnosti dopolnjuje diskurzivni program konS ≡ Platforme za sodobno raziskovalno umetnost, obuja festival pogovorov (re)programiranje: Strategije za samoregeneracijo iz leta 2021. V tej seriji podkastov bodo ponovno predvajani pogovori, ki jih je zasnovala in vodila pisateljica in novinarka na področju tehnologije Marta Peirano.

Več

Taktike&Praksa: Merilo / podkast

Konferenca z naslovom Druge razsežnosti: Vizije, politika in infrastrukturno nasilje na več kot človeškem planetu, ki jo je Aksioma priredila v sklopu diskurzivnega programa T&P14: Merilo in je potekala pod okriljem konSekvenc, je dobila epilog s podkastom, v katerem so se zvrstili intervjuji novinarke in raziskovalke Neje Berger z nekaterimi protagonisti konference. Gre za zvočno dopolnitev Aksiominega istoimenskega diskurzivnega programa, ki se osredotoča na raziskovalno umetnost, družbo in nove tehnologije.

Več

Merila realnega časa

Novi vmesniki med človekom in strojem omogočajo bolj intuitivne interakcije s prostorskimi podatki in digitalnimi procesi; vse od ravni pametnega mesta, kjer komputacijski sistemi usmerjajo gibanje, do ravni optimiziranega doma, kjer tehnologije učinkovitosti in nadzorovanja ustvarjajo informacijske subjekte. To predavanje bo predstavilo posledice tovrstnih multiskalarnih realnih časov ter orisalo slepe pege domnevno vseobsegajočih in vsevidnih tehničnih sistemov, s čimer bo pokazalo, kako ti sistemi izločajo urbane prihodnosti, ki ne sodijo v domeno vojaških, varnostnih in finančnih vzgibov.

Več

Praksa

PraksaLaboratoriji, v katerih se srečujejo ustvarjalci iz različnih področij, omogočajo prevajanje umetniških ideacij v možne družbene inovacije in/ali produkte. S pomočjo katalizatorjev inovacij lahko zasnujemo in vodimo proces inoviranja za podjetja in različne družbene skupine.