Skoči na vsebino

Apofenija/1 na Borštnikovem srečanju

Po premieri 20. maja 2022 se na Intimni oder GT22 v Mariboru vrača predstava Apofenija/1, ki je nastala v produkciji MKC Maribor pod okriljem konS ≡ Platforme za sodobno raziskovalno umetnost. Apofenija/1 se je namreč uvrstila v spremljevalni program 58. Festivala Borštnikovo srečanje. Selektorica Zala Dobovšek pa je predstavo izbrala tudi za spremljevalni program 12. Bienala lutkovnih ustvarjalcev Slovenije, ki bo v Lutkovnem gledališču Maribor potekal septembra 2023.

Apofenija/1 je demo verzija subjekta umetne inteligence, ustvarjena, da uprizarja neuprizorljivo. Programirana za produciranje utrinkov bivanja in iskanje smislov v svoji spominski plošči neštetih podob in pomenov, Apofenija/1 lovi trenutke dejavujev, virtualnih drobcev življenja, minulih vonjav in izgubljenih spominov. Kako umetno konstruirani subjekt razume organskost živega? V uprizoritvi, kjer je edini živi element gledalec v dvorani, obsojen na iskanje življenja v inherentno tujem, se vzpostavlja nova oblika življenjskosti, dialog med sogovornikoma, ki ne govorita istega jezika in ne uporabljata istega znakovnega sistema.

VSTOPNICE za ogled predstave na Borštnikovem srečanju so že na voljo.

Foto: Gregor Salobir

___

Projekt konS ≡ Platforma za sodobno raziskovalno umetnost je bil izbran na javnem razpisu za izbor operacij “Mreza centrov raziskovalnih umetnosti in kulture”. Nalozbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.