Skoči na vsebino

Častno omembo Prix Ars Electronica je prejel tudi Biobot

Ob letošnji podelitvi nagrad festivala Ars Electronica je častno omembo v kategoriji Artificial Intelligence & Life Art prejel tudi projekt Biobot slovenskega kiparja in intermedijskega umetnika Zorana Srdića Janežiča, ki je od leta 2019 nastajal v produkciji Zavoda Kersnikova pod okriljem konS ≡ Platforme za sodobno raziskovalno umetnost.

“Projekt Biobot raziskuje možnosti hibridne bio-kibernetske živosti s pretvorbo maščobnih celic v nevrone na večelektrodnem polju (MEA). Program umetne inteligence uporablja vhodne signale evolucijskega algoritma, ki jih pošilja nevronom, in primerja aktivnost nevronov na MEA z možnimi gibi nog v knjižnici gibov različnih členonožcev, da določi obliko Biobota. Sklepi bota so opremljeni s servomotorji, ki Biobotu omogočajo gibanje v fizičnem prostoru. Projekt s svojo estetiko, inteligenco in gibanjem razkriva možnosti hibridne biokibernetske živosti. Strojna oprema, ki omogoča Biobotalnost, je po meri zasnovan inkubator, sistem za zajemanje podatkov, vgrajen v inkubator, in robot z umetno inteligenco, programska oprema pa uporablja RoboGrammar, evolucijski optimizacijski algoritem, za iskanje konfiguracije robota, ki se lahko giblje v danem okolju. Žirija je ugotovila, da je odličnost projekta v edinstveni kombinaciji strojne, programske in mokre (wetware) opreme, kjer je namen njihove medsebojne povezljivosti omogočiti nepričakovano vedenje in tako osvoboditi Biobota od človeških produktivnostnih pričakovanj,” je žirija Prix Ars Electronica utemeljila častno omembo Biobota.

Projekt Biobot je predstavljen tudi v videu.

Produkcija: Zavod Kersnikova – Galerija Kapelica | konS ≡ Platforma za sodobno raziskovalno umetnost
Kurator: Jurij Krpan
Bioinženiring: Kristijan Tkalec, BioTehna Lab; prof. dr. Helena H. Chowdhury, Laboratorij za endokrinologijo – molekularna celična fiziologija, Medicinska fakulteta, UL
Strokovna pomoč: znan. sod. dr. Martina Perše, Medicinski eksperimentalni center, Medicinska fakulteta, UL
Programiranje AI: Benjamin Fele
Biosenzorna elektronika, programiranje: Erik Krkač
Elektronika, PCB oblikovanje: Gregor Krpič
Meritve: Jakob Grčman
3D oblikovanje: Cveto Kuneševič

Foto: Matjaž Rušt in Katja Goljat

___

Projekt konS ≡ Platforma za sodobno raziskovalno umetnost je bil izbran na javnem razpisu za izbor operacij “Mreža centrov raziskovalnih umetnosti in kulture”. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.