Skoči na vsebino
Nova Diskurz

Andy Gracie: 2.8B420K / razprava

Januarja 2023 je konzorcijski partner konS ≡ Platforme za sodobno raziskovalno umetnost Projekt Atol v razstavišču osmo/za premierno predstavil projekt 2.8B420K Andyja Gracieja, ki tematizira konec življenja na Zemlji. Čez 2,8 milijarde let bo povprečna globalna temperatura na Zemlji dosegla 147 stopinj Celzija. Tedaj bodo izumrli še poslednji ostanki življenja, preprosti podzemni mikrobi, ki so se zatekli na tečaje. Ta izjemno pomemben trenutek v zgodovini planeta bo minil neopaženo. Projekt 2.8B420K predlaga spomenik, znan kot Objekt, ki bo obeležil prehod planeta iz biološkega v postbiološki sistem in s tem konec življenja na Zemlji.

Ob otvoritvi razstave je kustosinja Tjaša Pogačar vodila pogovor o tem spekulativnem projektu z umetnikom in drugimi misleci z različnih področij. V razpravi so svoje misli in komentarje soočili umetnik Andy Gracie ter raziskovalci s področja geologije, antropologije in umetnostne zgodovine Rok BrajkovičBlaž VičičMatthew Wolf-Meyer in Beti Žerovc. 

Produkcija: Projekt Atol

Foto: Matjaž Rušt

___

Projekt konS ≡ Platforma za sodobno raziskovalno umetnost je bil izbran na javnem razpisu za izbor operacij “Mreža centrov raziskovalnih umetnosti in kulture”. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.