Skoči na vsebino
Nova Diskurz

Miha Turšič: Atlas Slovenija / razprava

Junija 2023 se je v novomeški Galeriji Simulaker s svojim večplastnim raziskovalnim projektom Atlas Slovenija predstavil Miha Turšič. Razstava uveljavljenega transdisciplinarnega umetnika, ki je nastala pod okriljem zavoda LokalPatriot in konS ≡ Platforme za sodobno raziskovalno umetnost, obravnava aktualna okoljska vprašanja antropocena in opazuje spremembe, ki jih ustvarjajo procesi kulturalizacije in komodifikacije okolja, ki imajo za posledico izgubo biotske raznovrstnosti, različne oblike onesnaženja in druge negativne okoljske vplive. Skozi prizmo projekta Atlas Slovenija je gledalec_ka povabljen_a, da se poglobi v raziskovalno okoljsko pripoved o Sloveniji in se seznani, kako na okolje vplivajo družba, kultura, gospodarstvo in politika. Projekt odgovarja na vprašanja, kot so: Kako se v Sloveniji uporabljajo zemljišča? Kakšno življenje vsebuje zemlja? Kdo upravlja, zaseda in varuje zemljišča? Avtor s svojim dokumentarnim slogom, vključno s satelitskimi posnetki, z obsežno podatkovno bazo in različnimi metodologijami gledalcu_ki predstavi prepričljivo pripoved o tem, kako postati okoljsko pismena družba. Obiskovalke_ci razstave Atlas Slovenija lahko prek uvodne razprave in razstave, ki sestoji iz štirih večmedijskih vsebinskih sklopov, izvedo več o slovenskih naravnih virih, ovirah za njihovo ohranitev in možnostih za bolj vključujoče delovanje različnih deležnikov.

Ob odprtju razstave so v strokovni razpravi poleg avtorja umetniškega projekta sodelovali umetnostna zgodovinarka dr. Beti Žerovc, inženir geodezije in doktor znanosti dr. Aleš Marsetič ter kurator Galerije Simulaker Adrijan Praznik.

Produkcija: LokalPatriot, Galerija Simulaker ꟾ konS ≡ Platforma za sodobno raziskovalno umetnost

Foto: k.p.l.

___

Projekt konS ≡ Platforma za sodobno raziskovalno umetnost je bil izbran na javnem razpisu za izbor operacij “Mreža centrov raziskovalnih umetnosti in kulture”. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.