Skoči na vsebino
Nova Diskurz

Od skupnega do NFT-jev

Taktike & praksa #13: Od skupnega do NFT-jev
Hibridna konferenca
Ljubljana, 12. november 2022

Konferenca je združila umetnike, hekerje in raziskovalce, ki so kritično preiskali premik v digitalni kulturi od odprto deljenih do na kriptu temelječih oblik lastništva. Gre za ultimativno zmago financializacije, ali pa obstajajo odprtine za drugačne lastniške režime ter tako nove oblike umetnosti in kulture?

 

Panel #1: Kripto in skupno
Moderatorka: Shu Lea Cheang
Govorniki: Aude Launay, Lee Tzu-Tung, Denis “Jaromil” Roio

Medtem ko v mainstream kripto kulturi prevladuje desničarski libertarianizem, bomo v tej okrogli mizi raziskali, kako alternativni kripto projekti udejanjajo koncepte radikalne, algoritemske in avtohtone suverenosti ter veriženje blokov in NFT-je uporabljajo z namenom, da bi spodbudili prakse ustvarjanja skupnega. Aude Launay se bo posvetila razmerju med »samosuverenostjo« in skupnim, Dennis »Jaromil« Roio bo raziskal, kako bi Web3 lahko razvili kot prostor za »digitalno skupno« napram novim agresivnim oblikam privatizacije, izkoriščanja in centraliziranega nadzora, Lee Tzu-Tung pa bo predstavila, kako umetniki z ustvarjalnimi načini uporabe NFT-jev piratirajo obstoječi lastniški režim in dekolonizirajo strukture lastništva.

 

Panel #2: Lastništvo in želje
Moderatorka: Inte Gloerich
Govorniki: Felix Stalder, Jaya Klara Brekke, Martin Zeilinger

P2P svet brez hierarhij, neposredna globalna povezljivost, enakopravna demokratična participacija, ki presega razlike; internetne tehnologije so že v samem začetku hitro pridobile sloves, da nosijo revolucionarni potencial, najnovejši primer tega pa je tehnologija veriženja blokov. Nastajajoči val navdušenja nad NFT-ji v svetu umetnosti in onkraj njega ter nad potencialom DAO-jev kot alternativnega načina organizacije ter upravljanja skupnosti in njihovih virov le še priliva olja na ogenj, saj vzbuja upanje za bolj vključujoče trge in samoodločanje. Ljudje, ki se ukvarjajo z veriženjem blokov, pogosto izražajo željo po drugačnem svetu. A vendar socialna dinamika, ki jo producirajo najbolj odmevni projekti veriženja blokov, običajno ostane trdno zakoreninjena v dosedanjem stanju, ki poveličuje zasebno lastništvo in nagrajuje prve uporabnike. So alternative sploh možne? Kaj je tisto, kar je – poleg lastništva – predmet želja v eksperimentih veriženja blokov?  Se veriženje blokov lahko osvobodi kapitalistične logike ali pač tokenizacija, ki je inherentna tem sistemom, preprečuje kakršenkoli potencial v tej smeri?  V tem pogovoru si bomo pobližje ogledali želje, ki so vkodirane v projekte na področjih veriženja blokov, DAO-jev in NFT-jev, ter raziskali vizijo sveta, kjer bi veriženje blokov prineslo dejanske spremembe.

 

Panel #3: Po mehurčku: NFT-ji kot dolgoročni umetniški medij?
Moderator: Domenico Quaranta
Govorniki: Cornelia Sollfrank, Michelle Kasprzak, Vuk Ćosić, María Paula Fernández

V zadnjem letu so se NFT-ji uveljavili zlasti kot način umetnega ustvarjanja pomanjkanja digitalne lastnine in posledično povečevanja njene vrednosti ter spodbujanja izjemno špekulativnega trga digitalnih umetniških in zbirateljskih predmetov. Celo projekti, ki so k temu mediju pristopili bolj eksperimentalno ali so skušali vzpostaviti emancipatorno družbeno dinamiko, so veljali za uspešne le, če so nenehno ustvarjali dobiček in pridobivali investicije. Pozornost se je merila v kriptovalutah in vključenost občinstva je pomenila vključenost denarnic. Odštekane finančne špekulacije so popolnoma prevladale.

Zdaj, ko je mehurček počil, pa se porajajo številna vprašanja tako glede celotne tehnosocialne infrastrukture kot glede umetniških praks, ki iz nje izhajajo. So špekulacije nekako neločljiv del NFT okolja? Bi veriženje blokov lahko uporabili za preverjanje pristnosti in ustvarjalno eksperimentirali s pametnimi pogodbami, ne da bi pri tem zapadli v špekulativne vedenjske vzorce, ki jih tipično povezujemo s kriptom? Ali NFT-ji lahko preživijo brez WAGMI? Kako lahko umetnost in umetniki sodelujejo v kritiki in preoblikovanju scenarija Web3? Katere ustvarjalne taktike, ki imajo večji potencial za prihodnost, so že vpeljane? Kaj nas lahko nauči zgodnji net art in njegov odziv na vse večjo komercializacijo internetnega skupnega? Bi NFT-je lahko uporabili za grajenje skupnosti? To je nekaj vprašanj, ki se jih bodo na tej okrogli mizi dotaknili pionirja net arta Cornelia Sollfrank in Vuk Ćosić, soustanoviteljica JPG protokola María Paula Fernández ter raziskovalka Michelle Kasprzak.

 

Organizacija in produkcija:
Aksioma – Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana, 2022

Kuratorski odbor: Felix Stalder, Shu Lea Chang, Janez Fakin Janša, Rok Kranjc
Organizator: Janez Fakin Janša
Vodja produkcije: Marcela Okretič
Izvršna producentka: Sonja Grdina
Koordinacija v Kinu Šiška: Simona Jerala
Izvedba spletnega prenosa: Fixmedia
Spletni razvijalec: Igor Kovačić
Celostna grafična podoba: Federico Antonini, Alessio D’Ellena (superness.info)
Animirana grafika: Domen Dimovski

Serija konferenc:
Taktike & praksa

V okviru:
konS – Platforma za sodobno raziskovalno umetnost

V partnerstvu s:
Center za urbano kulturo Kino Šiška, Lokalpatriot

Pridruženi partner:
Ljudmila

Outreach partnerji:
WAM/Fair Data Society, NERO, Makery

___

Projekt konS ≡ Platforma za sodobno raziskovalno umetnost je bil izbran na javnem razpisu za izbor operacij “Mreža centrov raziskovalnih umetnosti in kulture. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.