Skoči na vsebino
Praksa Diskurz

Taktike&Praksa: Merilo / podkast

Aksioma – Zavod za sodobne umetnosti, ki je konS ≡ Platformo za sodobne raziskovalne umetnosti med drugim obogatila s tematsko pestrim diskurzivnim programom, svoje aktivnosti nadgrajuje s podkastom Taktike&praksa. Gre za zvočno dopolnitev Aksiominega istoimenskega diskurzivnega programa, ki se osredotoča na raziskovalno umetnost, družbo in nove tehnologije.

Serija Taktike&praksa je vsako leto posvečena določeni temi. Tema 14. edicije, ki se je odvila spomladi leta 2023 v Ljubljani, je merilo. Novinarka in raziskovalka Neja Berger je spremljala vse dogodke ter z nekaterimi protagonisti izvedla intervjuje, ki tvorijo prvo miniserijo tega kanala.

Taktike&praksa [podkast]: Merilo sestavljajo štiri epizode:

Merilo | Ep. # 1: Materija kot subjekt [z Lauro Tripaldi]

Na ravni nanomerila se materiali lahko kažejo kot energični, živahni subjekti, ki imajo lahko celo politične implikacije. Laura Tripaldi, avtorica knjige Parallel Minds: Discovering the Intelligence of Materials (Urbanomic, 2022), je kot strokovnjakinja za nanotehnologijo sprva delala v industrijskem raziskovanju, nato pa se je usmerila na področje filozofije in teorije. Skozi raziskovanje našega odnosa do tehnologije in materialov, ki jih uporabljamo vsakodnevno, ponuja drugačen pogled na nečloveške in nežive entitete ter nas tako spodbuja, da o njih razmišljamo kot o aktivni in ne pasivni materiji.

Merilo | Ep. # 2: Alternativna omrežja na Kubi [s Steffenom Köhnom in Nestorjem Siréjem]

Alternativna, na skupnosti osnovana omrežja distribucije podatkov na lokalni ravni so na Kubi vzniknila kot posledica gospodarskih sankcij, ki so bile proti tej državi uvedene v zadnjih desetletjih. Nemški antropolog Steffen Köhn in kubanski medijski umetnik Nestor Siré osvetlita unikatno materialnost in pomen teh omrežij, ki so prebivalcem omogočila, da zaobidejo omejitve internetnega dostopa. V trenutni kapitalistični, potrošniški obliki interneta, ki ga določajo zaprte platforme, nas zasipavajo z vsebinami, ki jih za nas izberejo algoritmi, na drugi strani pa neformalne infrastrukture uporabnikom, izdelovalcem in ustvarjalcem vsebin omogočajo, da postanejo protagonisti lastnih odločitev – nam pa omogočajo, da si zamislimo decentralizirane, nekomercialne in kolektivne spletne interakcije.

Merilo | Ep. # 3: Ruski neokolonializem kot obsedenost z demoni [z Anno Engelhardt in Markom Cinkevichom]

Infrastrukture neizmernih razsežnosti so materializacija neokolonializma. Megamostovi, elektrarne in vojaške baze so orodja razlastitve, invazije in ekstrakcije, ki jih velesile vršijo nad malimi suverenimi državami. Medijska umetnika ter interdisciplinarna raziskovalca Anna Engelhardt in Mark Cinkevich sta razvila metodo, imenovano »aplikativna demonologija«, ki s povezovanjem računalniške animacije, srednjeveške demonologije in satelitskih posnetkov omogoča prevpraševanje grožnje kolonialnega nasilja. S tem pristopom sta razgrnila načine, na katere se je Rusija polastila Ukrajine, Belorusije in Sirije kot demon, ki parazitira na svojem gostitelju in vselej prelomi svoje obljube.

Merilo | Ep. #4: Neokolonialna ekstrakcija in nadzor [z Anthonyjem Downeyjem]

Koncept merila je notranje povezan s kartiranjem, kartiranje pa je notranje povezano s kolonizacijo in neokolonialnimi vojaškimi praksami. Anthony Downey, profesor vizualne kulture Bližnjega vzhoda in Severne Afrike na Univerzi v Birmingham Cityju, zariše zgodovinsko premico od razvoja kartografskih orodij in fotogrametrije v 18. in 19. stoletju do neokolonialne ekstrakcije podatkov s pomočjo modelov hipernadzora, ki jih poganja umetna inteligenca. Te metode ekstrakcije podatkov, ki se uporabljajo za urjenje nevronskih mrež in izpopolnjevanje algoritmov, dejansko na novo definirajo prihodnost kinetičnega in nekinetičnega vojskovanja. Operativna in racionalizirajoča logika algoritmov, ki sta vprogramirani v te sisteme, sta po Downeyju soudeleženi v vse bolj reduktivnih opredelitvah tega, kaj v območjih spopadov pomeni življenje ali smrt.

Podkastom lahko sledite na aksioma.org/podcast in na platformah Soundcloud, Spotify, Google in Apple Podcasts.

KOLOFON

Gostiteljica: Neja Berger

Snemanje in urejanje: Neja Berger
Mešanje zvoka: Staš Kramar
Glasba: Gašper Torkar

Serija podkastov Merilo

Kurator: Janez Fakin Janša
Producentka: Marcela Okretič
za Taktike&Praksa#14: Merilo

Produkcija:
Aksioma | Zavod za sodobne umetnosti
Ljubljana, 2023

V okviru:
Taktike&praksa
konS – Platforma za sodobno raziskovalno umetnost

___

konS ≡ Platforma za sodobno raziskovalno umetnost je bil izbran na javnem razpisu za izbor operacij »Mreža centrov raziskovalnih umetnosti in kulture«. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.