Skoči na vsebino
Park Delavnice

Tehnološko umetniški tabor

4. julija - 9. julija 2021


Poletni tabor za otroke

Raziskovanje & umetnost

Preizkusi se v vlogi raziskovalca sodobnih umetnosti! S povezovanjem različnih znanstvenih in umetniških pristopov in z rabo sodobnih tehnologij preučuj, zaznavaj in interpretiraj različne procese v naravi.

Program

V času tabora bodo vsakodnevno organizirane delavnice, na katerih bodo udeleženci sami izdelali različna znanstvena orodja, ki jih pri svojem delu uporabljajo sodobni umetniki – baterijo iz blata, naredi-sam zvočilo in spektrometer. Spoznali se bodo tudi z ustvarjalno rabo in trajnostnimi pristopi uporabe invazivnih rastlin ter se naučili osnov programiranja z Arduinom. S pomočjo izkušenih mentorjev bodo ta orodja tudi preizkusili, se seznanili z njihovim delovanjem (osnove elektronike in programiranja) in praktično uporabo (terenski izleti).

V programu bo tudi veliko zabave, športa in ustvarjalnih dejavnosti. Najbolj zanimive dodatne dejavnosti pa bodo: veslanje na čudovitem mirnem jezercu tik ob domu, plezanje, lokostrelstvo, sprehod do doma Pristava z Zoisovim drevesnim parkom, večerja ob tabornem ognju in peka kruha, izdelava spominkov (odlitek trilobita) in izdelki iz kamnin, ribištvo, družabne igre in zabavne tekme, iskanje izumrlih živali…

Namen

Skozi raziskovalno koncipiranje tabora želimo osnovnošolcem približati področje sodobnih raziskovalnih umetnosti (koncepti kot so DIY (naredi-sam), DITO (naredi-skupaj), citizen science, bio-umetnost), znanosti in sodobnih tehnologij (DIY elektronika, programiranje), z močnim poudarkom na trajnostnih in ekoloških vsebinah, obnovljivih virih energije in zavedanju, da si naš planet delimo tudi z ostalimi bitji.

Potrebščine

Za udeležbo na taboru ni potrebno nobeno predzadnje, za vsa potrebna orodja in materiale bo poskrbljeno. Udeleženci lahko s seboj prinesejo svoje slušalke in polnilec za telefon (USB adapter). Vsi izdelki ostanejo udeležencem. Ena izmed delavnic bo potekala v angleškem jeziku – v kolikor bo to potrebno, bo za prevod v slovenščino poskrbljeno.

 

Posamezne delavnice

Saša Spačal: Bralnik svetlobe

Na delavnici bomo izdelali preprost fizični vmesnik za sprožanje zvoka s svetlobo. Bralnik svetlobe sestavljata mehanski del, ki omogoča nadzor svetlobe s preluknjanimi diski, in elektronski del, sestavljen iz dveh integriranih vezij, ki generirata zvok glede na svetlobno jakost.
V sklopu delavnice se bodo udeleženci naučili spajkanja, osnov elektronike in zvoka, umetnica pa bo predstavila tudi možno zvočno uporabo sintetizatorja v odnosu do svetlobe.

Zavod 404: Spektrometrija

Kako vidimo barve? Kako jih vidimo z očmi in možgani, kako jih vidimo s pripomočki? In zakaj bi to sploh bilo pomembno, se bomo vprašali na delavnici spektroskopije. Skozi eksperimente bomo spoznali osnovne fenomene optike, lomili bomo svetlobo, mešali barve in opazovali odboje. Vsak bo izdelal svoj spektroskop in z njim opazoval spektre svetlobe. Ugotovili bomo, pod kakšnim spektrom se najraje sonči solata in zakaj jo vidimo zeleno.

Julian Chollet: Elektrika iz prsti

Zgradili bomo svojo gorivno celico iz mikrobov, ki živijo v zemlji, ter baterijo v praksi tudi preizkusili (uporaba LED luči). Delavnica spaja različna področja znanosti – mikrobiologije, kemije, elektronike itd. – z “naredi sam” umetniškim pristopom in tehnologijo.

Tara Pattenden, Rea Vogrinčič in Lovrenc Košenina: TEENSYnth

Na delavnici se bomo spoznali z razvojno ploščico Teensy ter preizkusili, kako iz nje dobimo zvok. Z uporabo Teensy 3.2 in nekaterih osnovnih prevodnih komponent bomo sestavili elektronsko zvočilo z enim ali več oscilatorjev.
Delavnica bo pokrila številne koristne informacije za začetnike, na primer, kako s Teensy orodjem za oblikovanje zvočnega sistema ustvariti oscilator ter pokukali v Arduino kodo in jo prilagodili tako, da bomo sintisajzerju lahko prosto dodajali potenciometre ali pa – jabolka!

Zavod Trajna: Inovativna uporaba invazivnih rastlin

Invazivne rastline so nekoč po svetu potovale prek radovednih znanstvenikov, danes pa se kot slepe potnice premikajo s pomočjo bagrov, avtomobilov in tovornih ladij. Zaradi njihovega hitrega širjenja, ljudem predstavljajo številne preglavice. Namesto da bi jih uničevali, se bomo v okviru delavnice naučili kako iz njihove biomase izdelamo inovativne izdelke za domačo rabo.

Produkcija

Zavod Projekt Atol v okviru mreže konS ≡ Platforme za sodobno raziskovalno umetnost, v sodelovanju s CŠOD.

Prijave

Na spletnih straneh CŠOD