Skoči na vsebino
Nova Dogodki

AE: Globoke spremembe – o preoblikovanju družbe s spreminjanjem vrednot

10. septembra 2021 ob 14:00


Spletna okrogla miza z Q&A

Spletna okrogla miza: 14:00 – 15:00

Vprašanja in odgovori (prenos v živo): 15:00 – 15:45

 

Sogovorniki

Luka Frelih (Ljudmila, konS / SI), Veronika Liebl (Ars Electronica Linz / AT), Miha Turšič (Waag / NL)

Moderator

Jurij Krpan (Kersnikova, konS / SI)

O transformativni moči umetnosti, ki z angažiranjem naših čutil omogoča dojemanje realnosti onkraj racionalističnih, utilitarističnih in produktivističnih ideologij, govorimo že skoraj pol stoletja. Toda šele pred kratkim smo vzpostavili nekaj poskusov sistematičnega prečenja družbenih dejavnosti onkraj čiste umetnosti in kulture. Dialoškost umetnikov in znanstvenikov pri odkrivanju in osmišljanju novih spoznanj daje naravoslovju ključen pospešek, prečenje umetnosti čez različne nove tehnološke rešitve pa le tem nastavlja ogledalo in zahteva kritičen premislek. Skozi sodobno raziskovalno umetnost je mogoče reflektirati učinke znanosti in tehnologij na sodobno družbo, s čimer lahko umetniška izkušnja prispeva k razvoju naravi in človeku prijaznejših rešitev.

 Da bi zahteve po varnejših, bolj zaupanja vrednih in trajnejših tehničnih rešitvah lahko prebile silos tehnološko kulturalizirane javnosti in bi te zahteve končno ponotranjile tudi raziskovalne institucije in industrija, je potrebno omenjeni tehnološko kulturalizirani kapital mainstreamizirati. Vendar ne s poenostavljanjem in komodificiranjem, temveč s sistematičnim vlaganjem v izobraževanje novih generacij, ki se bodo z raziskovalnim učenjem opolnomočile za kritično rabo novih in starih tehnologij.

Na okrogli mizi, ki jo gosti konS≡Vrt, želimo izkušnjo vzpostavljanja nacionalne mreže institucij kot vozlišč, v katerih poteka raziskovalno učenje, radikalno umetniško ustvarjanje in prevajanje umetniških ideacij v možne inovacije za bolj etično sobivanje tehnologij, človeka in narave, sopostaviti izkušnjam drugih velikih umetnostnih platform, kot sta Ars Electonica Center iz Linza in Waag Society iz Amsterdama, ki se intenzivno ukvarjajo z vključevanjem vseh družbenih skupin v procese kritične transformacije družbe. S sogovorniki se bomo na okrogli mizi pogovarjali o nujnosti produciranja prelomnih umetniških projektov, o povezovanju centrov znanja in raziskovalcev z umetniki in prevajanju umetniških ideacij v procese inovacij za industrijo naslednjega stoletja. O tem, kaj pomeni ohraniti umetniško integriteto pri teh procesih in ali je to sploh mogoče doseči. Se te spremembe lahko zgodijo v nekaj letih ali je za to potrebno desetletje in več?

Povezava: https://ars.electronica.art/newdigitaldeal/en/kons-panel-discussion/