Skoči na vsebino
Nova Dogodki

Animirana poezija ob svetovnem dnevu poezije

21. marca 2021 ob 18:00


Video animacija v Kulturnem inkubatorju, Maribor

Ob letošnjem svetovnem dnevu poezije, 21. marca, ki je tudi rojstni dan pesnika, literarnega zgodovinarja, knjižničarja in urednika Janka Glazerja, konS (natančneje partnerska organizacija MKC Maribor) v sodelovanju z literarnim programom MKC Črka, v uličnem razstavišču Kulturnega inkubatorja na Koroški cesti 18 v Mariboru premierno predstavljata dve grafični animaciji poezije.

Izhodišče za nastali deli sta pesmi, ki ju je iz zakladnice sodobne slovenske poezije izbrala producentka MKC Črke, pesnica in urednica Petra Kolmančič:

Pesem Pepelnik je iz najnovejše pesniške zbirke Maje Vidmar Pojavi (LUD Literatura, Prišleki, 2020). Zbirka je bila nominirana za Jenkovo nagrado in je v kritiškem izboru pesniških zbirk za letošnji festival Pranger. Maja Vidmar (1961) je pesnica, ki z izjemno pesniško veščino v na videz nežnih pesmih udari z vso silo biti, ki se ne more in ne želi sprijazniti s strašno sliko tega sveta, ki se ne želi vdati sprijaznjenosti s sprijaznjenostjo in ki se zaveda teže odgovornosti, ki jo nosimo kot človeška bitja.

Pesem Gospodar muh je novejše in v knjižni obliki še neobjavljeno delo enega najboljših pesnikov mlajše generacije, Denisa Škofiča (1985), ki bralce poezije navdušuje s pogumnim raziskovanjem skrajnih možnosti pesniškega izraza, z eksperimentiranjem s svežo in izvirno metaforiko, z dovršeno konceptualno zasnovo ter z izjemnimi pesniškimi podobami, ki temeljijo na simboliki in nadrealizmu.

Grafični animaciji pesmi je ustvarila Toni Soprano Meneglejte (1972), intermedijska umetnica,  ki je med leti 2000 in 2015 delovala v umetniškem tandemu son:DA. Od leta 2009 ustvarja scenografijo, svetlobo, zvok in fotografijo. Grafični animaciji bo avtorica kasneje opremila tudi z zvokom in bosta na ogled kot video deli na youtube kanalu MKC Maribor.

Video deli bosta v uličnem razstavišču Kulturnega inkubatorja na ogled 21. marca 2021, na Svetovni dan poezije, med 18. in  21. uro.

Vabljene in vabljeni, da se v tem času sprehodite po Koroški cesti in si privoščite drobec umetnosti ob svetovnem dnevu poezije 2021!