Skoči na vsebino
Nova Dogodki

Aphra Tesla: 8 samosti

8. avgusta 21:00 - 8. septembra 2022


Samostojna razstava v IzložbaInkubator* + BlackBoxGT22** / *Koroška ulica 18 in **Glavni trg 22, Maribor

8 SAMOSTI je odvod, posledica, odrast avtorskega projekta TOD MIT VORTEIL, ki pa je bil premierno postavljen lansko leto v Narva Art Residency kot del instalacije “Armastus”. Priznani estonski režimski umetnik je namreč zamolčal soavtorstvo Aphre Tesla in ji tako sabotiral mesto in odkup dela v tamkajšnji stalni zbirki narodnega muzeja umetnosti.
Transverzala aktov Tod mit Vorteil, Aphra Tesla Operating System-a se tako pričenja v Mariboru in plemenitila ga bo s postavitvijo “8 SAMOSTI “. V takó skulpturirano podobo “velikega drugega zgodovine ljubezni in vojne” avtoričina izgrajena in razgaljena samost postane del našega časenja in uprostorjevanja. Le-ta, vseironični pred- posmrtni arhiv osebne zgodovine prinaša in razširja polje intermedije s filozofijo usodonosnega stika med osebnim in univerzalnim.
Zvočna instalacija osmih psalmov- kompozicij vokala in tradicionalnega analognega harmonija je posneta na H5zoom v spalnici in kasneje zmasterizirana (David Darlington/dobitnik grammyja). Niz kratkih filmov je posnet v koncentracijskem taborišču Mauthausen in v Vuzenici- Aphrinem kraju odraščanja.
Teksti so vzeti iz sovjetskih paritvenih oglasov iz 50. let prejšnjega stoletja prepesnjeni v nemščino. 4 ženske iščejo 4 moške. Rusi so Nemce imenovali mutci. Čudno naključje je hotelo da so liki iz oglasov hendikepirani osamljeni ljudje iščoči bližine.
Aphra Tesla se iz zora preživetosti na videz nežno spopade z odvečnostjo in hrepenenjem. Kompozicije zategadelj slonijo na glasbeno matematičnih shemah in algoritmih, ki narekujejo oziroma metafizično spajajo med sabo ljudi, ki se nikoli ne bodo srečali v realnem življenju … Kar preživi je vendar smrt … in Aphra Tesla v samostnem spoju s seboj.
Projekt je podprt s strani Mestne občine Maribor ob pomoči MKC Maribor, platforme konS in iLabGT22 ter podprt z zvočno tehnologijo Ultrasonic Audio Technologies https://ultrasonic-audio.com/products/acouspade-xls/

 

Recenzija