Skoči na vsebino
Park Delavnice

Brida: Robotizirana sedanjost

20. maja 2021 ob 16:00


Delavnica za mlade 9+ v Kulturnem inkubatorju, Maribor

Naj se otroci poglobijo v spoznavanje robotike in njene vpletenosti v naše vsakdanje življenje! Roboti nam poleg svoje praktične uporabnosti omogočajo tudi nove načine kreativnega in umetniškega ustvarjanja:

Intermedijska delavnica spodbuja poglobljeno razumevanje robotike in njene vpletenosti v umetnost, varnost, produkcijo. Ali se zavedamo potencialov novih in porajajajočih se tehnologij, ki nas obdajajo? Omogočajo nam namreč nove načine kreativnosti in ustvarjalnosti – prav to pa je tudi namen te delavnice: ob kreativnem ustvarjanju vzbuditi zanimanje za nove tehnologije pri vseh generacijah, saj nam spoznavanje robotike omogoča, da se bolje zavedamo tako pozitivnih kot tudi negativnih učinkov, ki jih neizmerni razvoj tehnologij in njihova vse večja dostopnost povzroča.

Pomembna je individualna zasnova

Delavnica je sestavljena tako, da omogoča individualno vključevanje in prilagoditev sposobnostim udeleženca; obsega uvodni del, s spoznavanjem vloge in delovanja robota, ter predstavitev orodij za njegovo upravljanje. Kreativni del delavnice temelji na konkretni uporabi naprav. Udeleženci bodo sestavili robota ter mu s pomočjo programa določili in spreminjali funkcije. Skozi kreativni proces bomo sodelovali, izmenjali mnenja, se medgeneracijsko prepletali in demistificirali zapletene tehnološke izraze in orodja.

Avtorji
BridA/Tom Kerševan, Sendi Mango, Jurij Pavlica

Skupina BridA, ki jo sestavljajo diplomanti beneške Akademije lepih umetnosti, se je formirala med študijem leta 1996. Skupina, ki ustvarja lastno produkcijo na širokem polju sodobnih umetniških praks, razstavlja tako doma kot v tujini, poleg tega pa sodeluje tudi v številnih mednarodnih rezidenčnih programih v tujini, na delavnicah in seminarjih. Dela skupine BridA so bila odkupljena za več mednarodnih zbirk sodobne umetnosti. Leta 2015 je za 20-letno uspešno delovanje na področju umetnosti prejela najvišje priznanje Mestne občine Nova Gorica, nagrado Franceta Bevka, leta 2018 pa mednarodno nagrado tesla. Med drugim so prejemniki štipendij Iaspis, ki jo podeljuje Ministrstvo za kulturo Švedske in Culture Bridges, ki jo pod okriljem EU podeljuje British Council.

Prijave

Delavnice so namenjene otrokom med 9. in 14. letom in so brezplačne. Za udeležbo ni potrebnega predznanja in dodatnega orodja. Delavnice se izvajajo ob upoštevanju odlokov o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z virusom sars-cov-2.

Število udeležencev je omejeno na 7, zato je potrebna prijava na naslednji povezavi: https://www.1ka.si/a/332766 V primeru, da bo število prijavljenih preseglo 7, vas o tem ter o morebitnem novem datumu izvedbe delavnice tudi obvestili.