Skoči na vsebino
Nova Dogodki

Cell Phone Disco

8. decembra - 14. januarja 2022


Intermedijska instalacija Aukea Touwslagerja in Ursule Lavrenčič v xcentru, Nova Gorica

Vseprisotnost računalnikov in prenosnih komunikacijskih pripomočkov je sodobno družbo privedlo do stanja, ko je postala digitalna tehnologija neločljivi del človekovega naravnega okolja. Očem nevidne omrežne povezave so spremenile naše vsakdanje življenje, način komunikacije in delo. Prevzele so pomembno vlogo v kreiranju naše identitete in v ustvarjanju medčloveških odnosov. Ta proces je interes za fenomene tehnološkega razvoja preusmeril na posledice in vlogo, ki jih imajo nove tehnologije na oblikovanje naše izkušnje.

Auke Touwslager in Ursula Lavrenčič v svojem delu raziskujeta nevidni svet zvočnih valov, frekvenc in elektromagnetnega polja. Poigravata se z učinkovanjem radiacije, z elektomagnetnim žarčenjem in različnimi frekvencami, ki nevidno valovijo okoli nas. S tem odpirata nova vprašanja o pomenu digitalnih tehnologij za človeško družbo ter odkrivata nove izrazne možnosti.

Cell Phone Disco je projekt, ki izrablja prenosni telefon kot medij umetniške artikulacije. Gre za eksperimentalno instalacijo, ki vizualizira elektromagnetno polje vključenega mobilnega telefona. Sestavlja jo nekaj tisoč senzorjev, povezanih z LED diodami. Te celice, ki so bile sicer ustvarjene kot modni dodatek za dekoracijo mobilnih telefonov, tvorijo obsežno površino, ki ob prisotnosti elektromagnetnega polja zasveti. Cell Phone Discoomogoča, da s čutili zaznamo prej nevidno, skrito prisotnost telefona in s tem opozori na dialoško naravo aparatovega telesa.

Umetnost, ki izrablja možnosti, ki jih prinaša tehnologija mobilnih telefonov, ni zamejena v kontekst produkcije umetniških del – njen končni domet leži v ustvarjanju del, ki so performativne in interaktivne. Takšni projekti so povečini izvedeni izven tradicionalnih razmerij umetniškega sistema, izven restrikcij umetnostnih institucij. Umetnost premeščajo v dinamični kontekst mobilnosti, interaktivnosti in globalnih povezav.