Skoči na vsebino
Nova Dogodki

Daniel Brownell, Miranda Moss: Gallus Gallus Roboticus

8. oktobra - 15. oktobra 2021


Razstava v izložbi POLZELA, Gosposka ulica 13, Maribor

Presenečenje nad dejstvom, da na leto po svetu umre sedem milijard dnevnih piščančjih samcev, saj jih perutninska industrija ocenjuje kot “neekonomične”, je izhodišče Gallus gallus roboticus, razvoj odprtokodne AI, ki lahko zazna spol piščanca v ovoju.

Na podlagi tega projekt vključuje izdelavo avtonomnega sprehajalnega robota, ki se lahko prilagaja različnim vidikom piščančjih potreb.

Vprašanje, ali bi bilo mogoče v okviru antropocena domačega piščanca Gallus gallus domesticus obravnavati kot najuspešnejšo ali najmanj uspešno ptico z evolucijskega vidika, projekt izvira iz morbidne fascinacije nad sedanjim in zgodovinskim odnosom med piščanci in ljudmi. Zapletenost in problematika tehnološkega izkoriščanja, selektivne vzreje, simbioze, udomačitve, pravic živali, kmetijskih praks ter varnosti in zaščite hrane, ki ovirajo to pripoved. V tem spekulativnem oblikovalskem delu, ki ni osredotočen na človeka, bo avtonomni stroj ljubeče skrbel za piščance in gledalcu postavil vprašanje, ali so stroji morda bolj sposobni biti humani kot ljudje.

Več: https://mirandamoss.com/gallusgallusroboticus/