Skoči na vsebino
Park Delavnice

DISNOVATION.ORG: Zbirka orodij za post-rast

20. aprila 2022 ob 14:00


Delavnica v produkciji Aksiome v ALUO, Ljubljana

Zemeljski ekosistemi se zaradi človekovega razvoja nepopravljivo spreminjajo, kar je vir številnih kriz, katerih posledice je mogoče meriti na ravni celotnega planeta. Ponovni razmislek o našem načinu sobivanja z okoljem od nas zahteva, da znova ovrednotimo nenehno povečevanje našega energetskega odtisa. Prototipi kritičnih iger “Post Growth Toolkit” so vabilo, da se preprogramiramo iz ortodoksije gospodarske rasti. Serija izpostavlja materialne pogoje, ki so potrebni za ohranjanje našega trenutnega življenjskega standarda, da bi bolje razumeli, kako jih lahko reproduciramo drugače. Na presečišču znanosti in spekulativne fikcije igra ‘Post Growth Toolkit’ predlaga, da dobesedno premešamo naše poglede na svet ter si izmenjamo zgodbe, koncepte in predmete, da bi ponovno preučili, kako smo programirani, in spodbudili nove načine razumevanja. Igra ima obliko taktične igre s kartami, v kateri so majhne skupine igralcev povabljene k raziskovanju številnih ključnih pojmov. Igra postane sredstvo prenosa in kolektivne razprave, ki naj bi udeležencem pomagala znajti se v obdobju radikalnih sprememb.

Cilji delavnice
  • Boljše znanje in sposobnost kritičnega razmišljanja o tokovih energije, snovi in izdelkov v globalizirani družbi.
  • Osnovni pojmi o analizi komercialnih izdelkov od zibelke do groba.
  • Osnovni pojmi o povezavah med infrastrukturo, industrijo, družbeno-kulturnimi odločitvami in ekosistemi.
Struktura
  • Uvod (45 min): Neformalno uvodno predavanje, odprto za nestrokovnjake.
  • Delavnica (150 min): Delavnica, ki temelji na umetniški igri in jo vodi skupina 1-3 oseb. Udeleženci lahko igrajo pri mizah/skupinah od 2 do 5 oseb. Moderatorji upravljajo čas in olajšajo vsak korak igre. Zaključni del igre je skupinska izmenjava rezultatov, ki jo sestavljajo v prihodnost usmerjene ideje in kratke pripovedi, ki jih pripravi vsaka skupina.
  • Vprašanja in odgovori ter razprava (45 min)
O mentorjih

DISNOVATION.ORG je skupina na presečišču sodobne umetnosti, raziskovanja in hekanja. Razvijajo situacije motenj, špekulacij in razprav, da bi postavili pod vprašaj prevladujoče tehno-pozitivistične ideologije in spodbudili naracije post-rasti. Njihove raziskave vključujejo umetniška dela, kuratorstvo in publikacije. Njihovo delo je bilo predstavljeno v mednarodnem prostoru, med drugim v Centru Pompidou (Pariz), na festivalu Transmediale (Berlin), v Muzeju umetnosti in oblikovanja (New York), Palais de Tokyo (Pariz), FILE (São Paulo), ZKM (Karlsruhe), Inštitutu Strelka (Moskva), ISEA (Hong Kong), Elektri (Montreal), Kitajskem muzeju digitalnih umetnosti (Peking) in na konferenci Chaos Computer Congress (Hamburg), o njem pa so poročali tudi mediji, kot so Forbes, Vice, Wired, Motherboard, Libération, Die Zeit, Arte TV.

So prejemniki štipendije Univerze Kalifornije, Irvine (2019); nagrad bienala WRO (kritiki in umetniški uredniki) v Vroclavu (2019); štipendije dobrodelne organizacije Design Trust iz Hongkonga (2018); prve nagrade za digitalne umetnosti Arte Laguna (2016) in nagrade za umetniško raziskovanje tehnologije (Dunaj, 2015).

Trenutno ekipo DISNOVATION.ORG sestavljajo Maria Roszkowska (Poljska), Nicolas Maigret (Francija) in Baruch Gottlieb (Kanada/Nemčija).

Prijave odprte

študenti umetnosti in oblikovanja; mladi umetniki; profesorji vizualnih umetnosti, novih medijev in oblikovanja; študenti in strokovnjaki s področja sociologije, kulturne antropologije in filozofije

Del programa Taktike & praksa #12: Novi ekstraktivizem, Aksioma v okviru Platforme za sodobno raziskovalno umetnost konS.