Skoči na vsebino
Park Delavnice

DIY budilka

24. avgusta 2021 ob 17:00


Delavnica za otroke med 9. in 15. letom v okviru Festivala Kunigunda

Otroke in mlade, med 9. in 15. letom, vabimo, da se nam pridružijo na konS delavnici DIY budilka, ki jo bomo izvedli v sklopu 24. festivala mladih kultur Kunigunda.
Cirkadiani* ali dnevno-nočni ritem je eden od bioloških ritmov, ki so značilni za živa bitja in predstavljajo način prilagajanja organizmov na okolje. Temu 24-urnemu ciklu se podrejajo biokemijski, fiziološki in vedenjski procesi. V telesu imamo tako centralne ure, ki se dnevno ponastavljajo s svetlobo, ter druge biološke periferne ure. Izvedeli bomo več o cirkadianih ritmih in cirkadiani uri, poleg tega pa bomo spoznali, zakaj je pomemben uravnovešen ritem in kakšne so posledice njegovih motenj. Potem ko bomo usvojili osnovno znanje o biološkem ritmu, se bomo lotili ‘hands-on’ dela! Iz elektronskih komponent in lesenega ohišja bomo izdelali budilko, ki se bo sprožila ob jutranji svetlobi, tako da se bomo zbudili skupaj s soncem, kar nam bo pomagalo vzpostaviti konstanten ritem. Na poseben način pa bomo budilko lahko opremili tudi z dremežem.
*Izraz izhaja iz latinščine – circa diem pomeni približno en dan.
Prijave
Udeležba na delavnici je brezplačna, zaradi omejenega števila mest, pa je potrebna predhodna prijava. Prijave sprejemamo na prijave@mc-velenje.si do zapolnitve mest.
Produkcija delavnice
Zavod Kersnikova
Delavnica se bo izvedla v skladu z ukrepi NIJZ. Prosimo, da se delavnice udeležijo zgolj zdravi posamezniki.