Skoči na vsebino
Nova Dogodki

Erich Berger: Krajinski stroji

7. decembra 19:00 - 22. decembra 2022 19:00


razstava v umetniškem središču osmo/za, Slovenska cesta 54, Ljubljana

S svojo drugo samostojno predstavitvijo v osmo/zi Erich Berger nadaljuje z raziskovanjem odnosa med radioaktivnostjo in pokrajino, ki ju je lani obravnaval na razstavi Spektralne pokrajine. Globoki čas, spektralni pojavi, naravne in antropogene krajine so še vedno v središču njegove pozornosti, le da jih tokrat raziskuje v kontekstu lokalnega prostora in njegove jedrske sodobnosti.

Razstava z naslovom Krajinski stroji (Landscape machines) se osredotoča na rudnik urana Žirovski vrh ter človeške in nečloveške procese, ki oblikujejo njegovo preteklost in prihodnosti. Razstava je delno opazovanje in delno observatorij. Je nekakšen pripomoček za zaznavanje procesov planetarnega stroja, ki delujejo v prostorskih in časovnih razsežnostih pod in onkraj praga našega zaznavanja. Gre za krajinski stroj v katerega lahko vstopite, da bi odkrili, da ste že postavljeni in vpleteni vanj. Razstavna postavitev obsega uvodno besedilo in grafiko, seizmični observatorij in observatorij za gama sevanja na osmo/zi, vizualni pregled odlagališč Boršt in Jazbec s podatki observatorija, zvočno in elektromagnetno okolje odlagališč Boršt in Jazbec s podatki observatorija in nadomestni Krajinski stroj Boršt v oblačni komori.

Na sredini otvoritvi ob 19.00 bo projekt Spektralne pokrajine na vodstvu po razstavi predstavil avtor Erich Berger.

Razstava bo na ogled vsak delavnik od 8. do 21. decembra 2022 med 15.00 in 19.00.

 

Kuratorka: Tjaša Pogačar 

Produkcija: Zavod Projekt Atol

 

V sodelovanju in s pomočjo:

Marko Peljhan: konceptualni pogovori in terensko delo 

Arts at CERN / Accelerate Finland / CAPSULA (art-science-nature) / Saastamoinen Foundation: začetni poskusi z oblačno komoro in pogovori

Till Bovermann, plonk GmbH: terensko snemanje, produkcija in naknadna obdelava zvoka, večkanalno zvočno programiranje, fotografska dokumentacija terenskega dela

Laura Kaker: video montaža

Jože Zajec: produkcija oblačne komore

C-Astral: fotografiranje iz zraka

Nuno Sousa: 3D delo v programu Blender

Sushant Passi, Aalto Design Factory: 3D tiskanje

Maija Fox: litje aluminija

Marko Damiš, Wild: grafično oblikovanje

Valter Udovičić: postavitev razstave in tehnična pomoč

S podporo:  konS ≡ Platforma za sodobno raziskovalno umetnost, Univerza v Kaliforniji: Systemics Lab – Media Arts and Technology, Kone Foundation Finland, Arts Promotion Center Finland, Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije, Evropski sklad za regionalni razvoj Evropske unije, Mestna občina Ljubljana.

Zahvaljujemo se: Rudniku Žirovski vrh in vsem sodelavcem