Skoči na vsebino
Park Delavnice

Izdelava mini zoetropa

13. decembra 2021 ob 16:00


Delavnica za otroke in mlade med 9. in 15. letom starosti v Knjižnici Mirana Jarca, Novo mesto

Mlade od devetega leta starosti naprej vabimo, da se nam pridružijo na delavnici z naslovom Izdelava mini zoetropa, ki bo v ponedeljek, 13. decembra 2021 med 16. in 19. uro v Knjižnici Mirana Jarca (učilnica BeRi).

Oživimo sličice z odsluženim cd predvajalnikom: Zoetrope je naprava, ki ustvari iluzijo animacije tako, da zaporedne sličice, ki se vrtijo v krogu, osvetli za delček sekunde, in to ponavlja v neskončni zanki. Izumili so jo že v 19. stoletju, mi pa jo bomo poustvarili iz delov, ki so nam na voljo v 21. stoletju.

Napravo bomo izdelali iz odsluženega mehanizma CD ali DVD predvajalnika, mikrokontrolerja Arduino, visoko svetilne bele LED lučke, ter nekaj pomožnih elementov. Med drugim bomo spoznali “brushless” pogonski motor ter napisali program, ki bo natančno sinhroniziral utripanje LED in vrtenje motorja. Najbolj zabavno pa bo seveda ustvarjanje in igranje z animacijami v zanki.

Prijave

Število udeležencev je omejeno, zato je potrebna predhodna prijava na borut.pelko@lokalpatriot.si.

Delavnica je brezplačna.

Ostanimo zdravi

Preverjanje pogoja PCT je obvezno za vse starejše od 12 let, ob tem je obvezen veljavni osebni dokument. Maska je obvezna v zaprtih javnih prostorih, dovoljena je samo kirurška maska ali maska tipa FFP2. Maska ni obvezna za

  • otroke do dopolnjenega 6. leta starosti,
  • govornike v zaprtih javnih prostorih, če je zagotovljena medosebna razdalja vsaj 3 metre,
  • osebe s posebnimi potrebami, ki jim je uporaba zaščitne maske iz objektivnih razlogov onemogočena,

Ob vstopu v zaprt javni kraj oziroma prostor je še zmeraj obvezno razkuževanje rok.