Skoči na vsebino
Park Delavnice

Jaka Berger: Ustvarjanje glasbe z zvoki okolja

9. junija 2022 ob 15:00


Delavnica za mlade in odrasle v Kino Šiška, Ljubljana

Pri ustvarjanju glasbe prevladuje prepričanje, da je zanj potrebne veliko tehnične opreme in sredstev, kar pa ni nujno – glasbo lahko ustvarjamo tudi na druge kreativne načine. Cilj delavnice je mladim prikazati, kako z minimalnimi sredstvi in dostopno tehnologijo (pametni telefon) ustvariti lastno skladbo.

Najprej bomo izmenjali mnenja o tem, kaj je glasba, kaj ni in kakšne načine ustvarjanja glasbe poznamo. Nato se bomo odpravili na teren, kjer bomo poiskali in posneli zvoke, iz katerih bomo na koncu ustvarili vsak svojo skladbo. Pogovarjali se bomo o tem, kako čustva izraziti skozi zvok, ključnega pomena pa bo sproščen pristop do ustvarjanja ter improviziranje, ki v posamezniku v marsikaterem pogledu odpira novo samozavest ter izraz. Udeleženci ne potrebujejo predznanja in poznavanja glasbe

Prijave

https://forms.gle/2vbbHjTUGuooB6qq7

O avtorju

www.jakaberger.com
https://www.ment.si/specialke-kons-delavnica/

Jaka Berger je eden najdejavnejših, najbolj ustvarjalnih in raznolikih bobnarjev, tolkalcev, skladateljev in improvizatorjev slovenske glasbene krajine v zadnjih petnajstih letih. Leta 2006 je posnel prvenec za italijansko založbo Splasch Records. Od leta 2014 do danes pripravlja glasbo za prepariran komplet bobnov, s katerim redno izdaja solistična dela. Redno razvija eksperimentalni projekt Partija z vizualnim umetnikom Matejem Stupico ter koncertira s skupino Darla Smoking. V zadnjih letih je ustvaril kompozicijo za desetčlanski orkester Tentet slišnega življenjskega toka, ploščo posvečeno skladatelju Mortonu Feldmanu v sodelovanju s pianistom Dejanom Berdenom ter izdal plošči z zasedbama Bootleg Unit trio in Fresh Dust trio za britansko založbo FMR Records. Plošča Fresh Dust trio (s pianistko Marino Džukljev in kitaristom Samom Šalamonom) je bila označena za album leta 2019 po mnenju portala za improvizirano glasbo Centralala. Od leta 2020 se ponovno aktivno ukvarja s kompozicijo Treatise (Razprava) skladatelja Corneliusa Cardewa – posnel je ploščo Breakfast with Cardew, ki je požela odlične mednarodne kritike. V letu 2021 je po dveh letih aktivnega sodelovanja s slovenskimi neodvisnimi pesniki in pesnicami izdal knjigo zvočnih prevodov Poetrix.

V zadnjih letih Berger izvaja tolkalske in glasbeno improvizacijske delavnice ter redno inštruira tolkala. Svoje znanje in izkušnje dopolnjuje z različnimi glasbeniki in improvizatorji s celega sveta ter razširja koncept delavnic v široko kolektivno ustvarjanje na podlagi improvizacije in komunikacije. S tem glasbo umešča v naš vsakdan in preko nje uči in spodbuja odnose, ki temeljijo na poslušanju, odzivanju, sobivanju ter sodelovanju.