Skoči na vsebino
Park Delavnice

Jaka Berger: Ustvarjanje glasbe z zvoki okolja

1. julija 2023 ob 19:00


delavnica v sklopu festivala SoundGarden, Vista - Park z razgledom, Velenjsko jezero

Pri ustvarjanju glasbe prevladuje prepričanje, da je zanj potrebne veliko tehnične opreme in sredstev, kar pa ne drži nujno – glasbo lahko ustvarjamo tudi na druge oblj dostopne in zelo kreativne načine. Z razširjeno uporabo pametnih telefonov so se uporabniki hitro naučili izražanja skozi fotografijo, na podoben način pa je dandanes možno tudi ustvarjanje glasbe.

Cilj delavnice je mladim prikazati, kako z minimalnimi sredstvi in vsem dostopno tehnologijo ustvariti lastno (pop) skladbo, obenem pa bomo med mladimi poskusili spodbuditi ustvarjanje ter inovativnost na sebi lastni način, brez ogromnih količin denarja za tehnično opremo, studie in ostale konvencionalne elemente glasbene industrije.

Najprej bomo izmenjali mnenja o tem, kaj je glasba, kaj ni glasba, kakšne načine ustvarjanja glasbe poznamo in podobno. Nato se bomo odpravili na teren, kjer bomo poiskali in posneli  zvoke, iz katerih bomo na koncu delavnice, ob vrnitvi v »studio«, ustvarili in posneli vsak svojo skladbo. Hkrati bomo preko pogovora o glasbi raziskovali čustva, s katerimi se  soočajo mladi, ter jih naučili izražanja le-teh skozi zvok. Poleg omenjenih dejavnosti bo na delavnici ključnega pomena sproščen pristop do ustvarjanja ter improviziranje, ki v marsikaterem pogledu podpodpira posameznikovo samozavest.

Udeleženci ne potrebujejo predznanja in poznavanja glasbe. Udeležba je brezplačna, prijave niso potrebne.

Delavnico je razvil in jo izvaja Jaka Berger – eden najdejavnejših, najbolj ustvarjalnih in raznolikih bobnarjev, tolkalcev, skladateljev in improvizatorjev slovenske glasbene krajine v zadnjih petnajstih letih. V zadnjih letih izvaja tolkalske in glasbeno improvizacijske delavnice ter redno inštruira tolkala. Svoje znanje in izkušnje redno dopolnjuje z različnimi glasbeniki in improvizatorji s celega sveta ter razširja koncept delavnic v široko kolektivno ustvarjanje na podlagi improvizacije in komunikacije. S tem glasbo umešča v naš vsakdan in preko nje uči in spodbuja odnose, ki temeljijo na poslušanju, odzivanju, sobivanju ter sodelovanju.

Produkcija: Platforma konS / LokalPatriot

Delavnice, ki jih izvajamo v okviru projekta konS, predstavljajo serijo razburljivih in navdihujočih raziskovanj, učenja in ustvarjanj. Izvajamo jih, da bi bolje razumeli najsodobnejša dognanja v znanosti in novih tehnologijah, ki jih preko raziskovalne umetnosti premišljamo za posameznika in družbo.

___

Projekt konS ≡ Platforma za sodobno raziskovalno umetnost je bil izbran na javnem razpisu za izbor operacij »Mreža centrov raziskovalnih umetnosti in kulture«. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.