Skoči na vsebino
Nova Dogodki

Jata C: Kronolit

30. avgusta 2022 ob 20:00


Zvočni dogodek v živo v prostorih MGLC Švicarija, Ljubljana

Zvočno delo Kronolit tematizira svet kamnin, časovnosti in naše vpete soodvisnosti. Kako poslušati kamen? se sprašuje bioakustična skupina Jata C. Delo bo sestavljeno iz 15-kanalne zvočne kompozicije in v prihodnje dopolnjeno s kamnito instalacijo, ki bo delovala kot enostaven kamnit instrument. V prvem zvočnem dogodku v MGLC Švicarija bodo umetnice_ki predstavili nastajajočo zvočno kompozicijo.

Skupina Jata C v delu Kronolit raziskuje zvočnost kamnitih struktur, simbolov trajnosti, razsežnosti, nemosti. Kamnine so kot Zemljina opna, Kronolit pa je inštrument/opna, s pomočjo katere z elektronskimi pretvorniki prevajamo vibracije kamna in jih v povratni zanki vračamo v kamen. Zvočno instalacijo, ki bo predstavljena novembra 2022, bo sestavljalo več kamnitih plošč, povezanih s pretvorniki (transducerji). Instalacija bo lahko postavljena samostojno, možna pa bo tudi koncertna izvedba kompozicije, v kateri se članice in člani skupine v živo vključijo s povratno zanko med kamnom in človekom. V raziskovalnem procesu sodelujejo z znanstveniki s področja mikropaleontologije, geologije in fizike ter podpornikom projekta, podjetje Marmor Hotavlje. Poleg zvoka iz kamna, ki ga zajemajo z različnimi napravami za terensko snemanje (geofoni, kontaktni mikrofoni), je zvok tudi generiran iz podob (spektralna analiza skenov kamnov z modulatorjem zvoka). Obdelane posnetke in baze podatkov skladajo v elektroakustično kompozicijo s partituro za izvajanje v živo. Z digitalno analizo, prevajanjem slike v zvok in meritvami vibracij oblikujejo lastno umetniško interpretacijo snovne zvočnosti litosfere.

Kolofon

Umetnice_ki: Jata C (beepblip, OR poiesis, Boštjan PEROVŠEK, Bojana ŠALJIĆ PODEŠVA, Brane ZORMAN)
Produkcija: Cona za galerijo Steklenik, 2022
Partner zvočnega dogodka: MGLC Švicarija
Producentka: Irena PIVKA
Odnosi z javnostmi: Matej TOMAŽIN
Prevod in lektura: Melita SILIČ
Fotografija: Mojca ČERPENJAK
Video: Miha GODEC
Prizorišče: zvočni dogodek galerije Steklenik gostuje v MGLC Švicarija

Več o projektu 

Več o projektu – Zavod Cona

Medijski paket

Razstavni del projekta podpirata Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije, Oddelek za kulturo Mestne občine Ljubljana.
Delo nastaja v okviru projekta konS – platforme za sodobno raziskovalno umetnost.
Zahvaljujemo se podjetju Marmor Hotavlje d.o.o. za dostop do kamnoloma in ponujeno sponzorstvo za marmorne plošče za izdelavo instalacije.