Skoči na vsebino
Park Delavnice

Joana Moll: Skrito življenje brskalnika

16. februarja 14:00 - 17. februarja 2022 17:00


Delavnica v produkciji Aksiome v ALUO, Ljubljana

Čeprav večino vsakodnevnih transakcij opravimo prek elektronskih naprav, zelo malo vemo o aparatih, ki omogočajo te interakcije, ali z drugimi besedami, o tovarni, ki se nahaja za vmesnikom: obsežne infrastrukture, intenzivni postopki pridobivanja podatkov in nepregledni poslovni modeli. Ad Tech (AT) je temeljni poslovni model v tako imenovanem digitalnem gospodarstvu, ki pa je še vedno zaskrbljujoče zastrt. AT ostaja temelj sodobnega interneta: vir bogastva nekaterih največjih in najpomembnejših podjetij na svetu: Google več kot 80 % svojih prihodkov ustvari z oglaševanjem, Facebook okoli 99 %, poleg tega pa je to mehanizem, s katerim zaslužijo skoraj vse »brezplačne« spletne strani ali aplikacije.[1] Poslovni model AT je v resnici močno odvisen od monetiziranja uporabniške dejavnosti, ko pridobiva in deli podatke o uporabnikih z oglaševalci za namen prikazovanja prilagojenih oglasov. Te postopke izvajajo piškotki in druge podporne tehnologije, vgrajene v spletna mesta, aplikacije, videoposnetke in druge oblike digitalnih medijev. Ko uporabnik preko brskalnika obišče spletno mesto, programska oprema za sledenje samodejno sproži zbiranje vseh vrst podatkov o uporabniku, ki so zdaj v lasti podjetja, ki izvaja sledenje (npr. Amazon, Google, Facebook) – in jih ima zakonsko pravico izkoriščati. Poleg tega se vsa energija, ki je potrebna za nalaganje te razmeroma velike količine informacij, dejansko zahteva od uporabnika, ki na koncu prevzame ne le del ekonomskih stroškov teh skritih postopkov monetizacije, temveč tudi del okoljskega odtisa.

Cilj delavnice

Na delavnici se analizira in sledi številnim podjetjem, ki pridobivajo in monetizirajo dejavnost uporabnikov, skupaj s tehnologijami, ki jih uporabljajo, s fokusom na materialne in geopolitične razsežnosti procesov intenzivnega pridobivanja podatkov v AT. Glavni cilj delavnice je omogočiti poglobljeno razumevanje številnih vektorjev, ki se združujejo v konfiguraciji digitalnega gospodarstva, ter udeležencem zagotoviti tehnične in analitične spretnosti za ponovno pridobitev kontrole nad praksami poslovnih modelov, ki zlorabljajo AT.

Struktura
  • uvod v poslovni model Ad Tech
  • uvod v tehnologije sledenja
  • izvajanje metod povratnega inženiringa
  • zapisovanje, shranjevanje in analiziranje kode za sledenje tretjih oseb
  • razumevanje porabe energije tehnologij sledenja
  • razvoj digitalne publikacije z rezultati delavnice
Potrebni materiali in znanje
  • računalnik
  • internet
  • program za grafično oblikovanje (Gimp / Illustrator / Photoshop / InDesign, …)
Delavnica za:

študenti umetnosti in oblikovanja; mladi umetniki; profesorji vizualnih umetnosti, novih medijev in oblikovanja; študenti in strokovnjaki s področja sociologije, kulturne antropologije in filozofije

Prijave

Prijave na delavnico so obvezne – na tej povezavi.

[1] Gilad Edelman, Wired, https://www.wired.com/story/ad-tech-could-be-the-next-internet-bubble/

Del programa Taktike & praksa #12: Novi ekstraktivizem, Aksioma v okviru Platforme za sodobno raziskovalno umetnost konS.