Skoči na vsebino
Park Delavnice

Kakšen vonj ima prihodnost

8. marca 2022 ob 10:00


Delavnica za študente, učitelje in mentorje v Kulturnem inkubatorju, Maribor

Voh je zelo močan psihološki sprožilec spominov in določenih subjektivnih občutkov. Vonj po cimetu nas spomni na božične praznike in okusno hrano. Na nek način nam prikliče preteklost. Nas pa zanima, ali nam lahko prikliče tudi prihodnost.

Si znate predstavljati svet čez 150 let? Iz znanstvenofantastičnih filmov si lahko vizualno predstavljamo, kakšen svet nas čaka, nas pa zanima tudi kakšen vonj bo imela prihodnost.

Izkušnje vohanja je težko opisati ljudem, ki imajo težave z vohom, saj je ta čut edinstvena izkušnja. Včasih jo jemljemo kar za samoumevno, drugič pa je sploh ne opazimo. Pri ljudeh namreč prevladuje čut, ki ga imenujemo vid. Dominantnost vizualnega je povzročila, da vonjave težko opišemo.

Na izkustveni delavnici bomo raziskali okolico stavbe in poiskali material, za katerega menimo, da bo oddajal vonj, ki bo ostal za nami, ljudmi, v prihodnosti čez 150 let. Skupaj bomo nabrali materiale in po enostavnem postopku destilacije pridobili njihov vonj. Več vonjev bomo nato namešali v vonj prihodnosti.

Če imate že sedaj kakšno idejo, kaj bo za nami ostalo v prihodnosti (npr. plastika, stara oblačila, prehranski dodatki…) lahko izbrano sestavino prinesete s sabo na delavnico in skupaj bomo ugotovili kakšen vonj ima.

Prijave

Delavnica je namenjena študentom, učiteljem in ostalim, ki jih zanima spajanje umetnosti in tehnologije. Delavnice so brezplačne. Za udeležbo ni potrebnega predznanja in dodatnega orodja.  Število udeležencev je omejeno, zato je potrebna prijava na tej povezavi. V primeru, da bo število prijavljenih preseglo kapacitete, vas bomo o tem ter o morebitnem novem datumu izvedbe delavnice tudi obvestili.