Skoči na vsebino
Park Delavnice

konS ≡ Sferifikacija

14. septembra 2023 ob 16:00


delavnica za otroke na Pikinem festivalu v Velenju (balkon Rdeče dvorane)

Si kuhar_ica, znanstvenik_ca ali umetnik_ca? Kaj pa raje vse troje naenkrat? Pridružite se nam na delavnici molekularne gastronomije, stičišča umetnosti, znanosti in kulinarike, kjer se kuhinja spremeni v laboratorij!

Sferifikacija je kemična reakcija, s pomočjo katere lahko večino tekočin spremenimo v pisane kroglice “kaviarja”. Spoznali bomo kemijo, ki sferifikacijo omogoča ter na podlagi tega novega znanja razmislili, katera živila zanjo so ali pa morda niso primerna. Kot pravi znanstveniki bomo seveda oboje preizkusili, saj časih so ravno “napake” najbolj zanimive in nas naučijo kaj več. Na delavnici se bomo srečali z osnovnimi načeli laboratorijskega dela, izvedli reakcijo sferifikacije, pogovorili pa se bomo tudi o reakcijah, ki jih med kuhanjem morda že izvajajo.

Kaj potrebuješ? Veliko radovednosti, s sabo pa lahko prineseš tekočine, ki ki jih želiš sferificirati.

Brezplačna delavnica je namenjena otrokom in mladim od 6. leta starosti.

Število mest na delavnici je omejeno, zato sprejemamo prijave na: prijave@mc-velenje.si

Produkcija: Zavod Kersnikova

___

Projekt konS – Platforma za sodobno raziskovalno umetnost je bil izbran na javnem razpisu za izbor operacij “Mreža centrov raziskovalnih umetnosti in kulture. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.