Skoči na vsebino
Nova Dogodki

konS modul ≡ Pametna mesta in skupnosti

7. marca 2022 ob 18:00


Okrogla miza v Vila Bianca, Stari trg 3, Velenje

Vse več je govora o pametnih mestih prihodnosti, ki bodo temeljila na naprednih in povezanih tehnologijah. Množijo se politične iniciative in finančne perspektive, ki tak razvoj podpirajo ter v mestna, pa tudi podeželska okolja vpeljujejo rešitve temelječe na umetni inteligenci, avtomatizaciji, kompleksnih podatkovnih zbirkah in mobilnih tehnologijah, pa tudi biotehnoloških rešitvah. Konvencionalni znanstveni in tehnološki pristopi se nadgrajujejo z metodami spekulativnega ali skupnostnega dizajna in prakse sodobne raziskovalne umetnosti.

A kakšno vlogo bo pri tem odigrala povezanost ljudi ter njihovo znanje o uporabi naprednih tehnologij? Kako oblikovati pametne skupnosti, ki se bodo lahko zanesle na visoke tehnologije zadovoljevanja družbenih potreb v skladu s cilji trajnostnega razvoja? Kako doseči premik od zgolj dobre uporabniške izkušnje in raznosmernega sledenja evropskim trendom k razvoju globljih, strateških partnerstev med ponudniki in uporabniki družbene ter kulturne infrastrukture?

O odgovornem oblikovanju sodobnega sobivanja skozi napredne tehnologije se bodo na okrogli mizi pogovarjali:

  • Iztok Mori, direktor občinske uprave
  • Jurij Krpan, umetniški vodja projekta KonS in Zavoda Kersnikova iz Ljubljane
  • Boris Koprivnikar, nekdanji minister za javno upravo in vladni pooblaščenec za digitalni razvoj, danes svetovalec pri razvoju pametnih skupnosti v sodelovanju z lokalnimi skupnostmi in državami v regiji.