Skoči na vsebino
Nova Dogodki

konSekvence ≡ AKSIOMA: Onset

7. marca 19:00 - 24. marca 2023


otvoritev razstave v Aksiomi, Ljubljana

Aksioma | Projektni prostor predstavlja umetniške projekte in novomedijske prakse, ki so usmerjeni v hekanje množičnih medijev. Razstavljeni umetniki z uporabo različnih medijev subverzivno, kritično in ironično interpretirajo zgodbe iz sodobne družbe. V sklopu programa konSekvence ≡ Fragmenti možnega ekosistema Aksioma gosti dve samostojni razstavi: Onset Anne Engelhardt in Marka Cinkevicha (otvoritev razstave je v torek, 7. marca, ob 19.00) ter Moja domača rutina Farzina Lotfi-Jama (otvoritev razstave je 29. marca).

Onset
Demon blodi po zloveščem sintetičnem okolju, rekonstruiranem na podlagi satelitskih posnetkov ruskih zračnih oporišč v Hmeimimu v Siriji, Baranovičih v Belorusiji in Sakiju v Ukrajini. Ta parazitska sila prežema oporišča, pretaka se skozi zapuščene hodnike, sobe za zaslišanje in transformatorske postaje ter vsepovsod seje opustošenje. V tej enokanalni videoinstalaciji Engelhardt in Cinkevich s pomočjo nesvete alianse srednjeveške demonologije, pridobivanja podatkov iz javnih virov ter računalniške animacije razkrivata skrivno življenje omenjenih vojaških postojank. Skozi film se izkaže, da se prava groza ruskega kolonializma pravzaprav skriva v procesu prisvojitve – vzpostavitvi zunanjega nadzora, ki organizem postopoma uniči od znotraj.

Produkcija: Aksioma – Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana, 2023
Finančna podpora: Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije in Mestna občina Ljubljana

Moja domača rutina
Moja domača rutina obsega film in fizično instalacijo. Instalacija predstavi katalog pametnih proizvodov, ki so na voljo pri ponudnikih, kot so IKEA, Amazon, Google in Wyze. Ponavljajoča se rutina te lastniške sisteme povezuje v brezkončen cikel zaznavanja in odzivanja. Film pa prikazuje kompozitno podobo Farzina Lofti-Jama in njegovega doma, katera predstavi skozi budno oko industrije pametnega doma. S tem razkriva, kako so režimi nadzorovanja sproducirali nevrotičnega udomačenega subjekta, ki obsedeno išče vedno več reprezentacij svojega življenja v lastnem domu, obenem pa se skuša zavarovati pred namišljenimi strahovi, ki prežijo v ameriškem predmestnem imaginariju. Naše domače rutine se morda zdijo banalne, celo zrežirane ali premišljene. Ta razstava zajame povratno zanko med željami znotraj lastnega doma, zbiranjem podatkov ter uničujočimi potenciali pripravnosti.

Projektna ekipa: Farzin Lotfi-Jam, Arseny Pekurovsky, Christopher Arya Rouhi, Allison Wenner
Produkcija razstave: Aksioma – Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana, 2023
Finančna podpora: Ministrstvo za kulturo RS in Mestna občina Ljubljana