Skoči na vsebino
Nova Dogodki

konSekvence ≡ KULTURNI INKUBATOR: Andrej Žižek

16. marca 17:00 - 13. aprila 2023


otvoritev razstave v Kulturnem inkubatorju, Maribor

Mariborsko konS vozlišče Kulturni inkubator deluje kot prostor razvojnih možnosti; kot galerijski in ustvarjalno-izobraževalni prostor za uporabnike in obiskovalce ter kot mladinski center, v katerem potekajo številne dejavnosti s področja informiranja, svetovanja in druženja. V sklopu programa konSekvence ≡ Fragmenti možnega ekosistema je v Kulturnem inkubatorju na ogled razstava Boštjana Čadeža Line Rider, ki omogoča preizkus začetnih različic te legendarne spletne igrice kot tudi najnovejšo 3D različico, ki se igra v virtualni resničnosti.

Od 16. marca 2023 pa bo Kulturni inkubator gostil razstavo Andreja Žižka city{making}sense v sodelovanju z Inštitutom IRNAS. Najprej bo avtor postavil senzorično infrastrukturo, 23. marca 2023 ob 19.00 bo zaživela galerijska projekcija podatkovnega toka, 30. marca 2023 pa bo avtor predstavil zaključno postavitev, ki bo na ogled do 13. aprila 2023.

Projekt city{making}sense (v nadaljevanju C{M}S) je umetniško znanstvena eksploracija urbanega prostora na področju razvoja pametnih mest in z njimi povezanega nadzora javnega prostora (surveillance), umetne inteligence (AI) in velikih podatkov (BIG data).

Teorija kompleksnosti izpostavlja t. i. “feedback loops” kot osrednjo lastnost kompleksnih sistemov.

Mesta prihodnosti so mesta, ki senzorsko infrastrukturo uporabljajo na organski način za “čutenje” in povezano reakcijo, te pa povezuje “razumski sklop”, City AI. Takšna zasnova senzorskega omrežja zagotavlja ustrezno kompleksnost odziva in udejanjanje povratne zanke.

Projekt C{M}S je eksploracija tega fenomena in demonstracija tehnološkega modela čutečega mesta prihodnosti. Projekt ima tri sklope:
(1) izvedba in namestitev senzorske infrastrukture po principu delavnic “citizen science” v sodelovanju z univerzo in NGO,
(2) zbiranje velikih podatkov in podatkovna analitika,
(3) vizualizacija čutenja podatkov real-time s pomočjo AI na medmrežju in kot projekcija v javnem prostoru.

Producent: MKC Maribor pod okriljem konS ≡ Platforme za sodobno raziskovalno umetnost

___

konS ≡ Platforma za sodobno raziskovalno umetnost je bil izbran na javnem razpisu za izbor operacij »Mreža centrov raziskovalnih umetnosti in kulture«. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.