Skoči na vsebino
Nova Dogodki

konSekvence ≡ XCENTER: dr. Špela Petrič

15. marca 18:00 - 30. aprila 2023


otvoritev razstave v Xcentru, Nova Gorica

Xcenter v Novi Gorici je prostor, ki združuje različna področja in različne napredne ljudi ter deluje kot pospeševalnik kreativnosti in konS vozlišče. V njem bo slovenska umetnica in raziskovalka dr. Špela Petrič v sklopu programa konSekvence ≡ Fragmenti možnega ekosistema predstavila instalacijo Institut za neopazne jezike: Branje ustnic.

Revija Science (2021–39) je objavila članek, v katerem so znanstveniki prvič opisali pomensko smiselno izmenjavo med fikusom in človekom, ki bi ji po širši definiciji lahko rekli pogovor. Lucidno zastavljen poskus je zahteval izjemno potrpljenje in popolno predanost na obeh straneh – tako fikus kot človek sta se morala priučiti skupnega znakovja tekom 18 let trajajočega poskusa. Za začetek je raziskovalka lingvistike in poliglotka Mi Yu z mladim fikusom (ficus benjamina) vzpostavila osnovni znakovni set komunikacije. Kot vse rastline tudi fikusi natančno nadzorujejo količino vode, ki jo posrkajo preko korenin, in sicer s tem, da odpirajo in zapirajo listne reže. Na vsakem listu fikusa se tako nahaja tisoče ‘ust’, strokovno stomat. Mi Yu se je vprašala, ali bi lahko listne reže brala na podoben način kot gluhi razumejo govor s pomočjo branja z ustnic.

Preko poskusa povratnega Pavlovega pogojevanja sta se Mi Yu in fikus v prvih štirih letih naučila osnovnih znakov za ‘več’, ‘manj’ in ‘prenehaj’. Glede na odprtost podlistnih ust mu je Mi Yu dovajala več ali manj svetlobe. Če je zaradi prehitre spremembe vse liste odvrgel, kot to fikusi pogosto počno, so se novi listi znakovja spomnili. V naslednjih desetih letih sta kodo svetlobe na eni strani in listnih rež na drugi izpopolnila do mere, da je prišlo do prvega znanstveno zabeleženega rastlinsko-človeškega pogovora.

Programiranje in integracija senzorjev: Bart Peeters
Programiranje računalniškega vida: Klara Nosan, Tim Oblak
Strokovno svetovanje: Luka Šajn, Žiga Emeršič, Miha Turšič
Tehnična izvedba: Scenart
Zahvale: Fakulteta za računalništvo in informatiko, Univerza v Ljubljani in Waag (NL)
Produkcija: Zavod Kersnikova – Galerija Kapelica v okviru projekta European ARTificial Intelligence Lab
Izvedbo dela so podprli: EU – Ustvarjalna Evropa, Ministrstvo za kulturo RS in Oddelek za kulturo Mestne občine Ljubljana
Tehnična in strokovna podpora postavitve v Xcentru: Simon Gmajner, Jure Sajovic
Razstava v Xcentru je del razstavnega programa konS modul ≡ Nova Gorica.