Skoči na vsebino
Park Delavnice

Rišem s kodo

25. januarja 2021 od 17:00 do 19:00


Spletna delavnica za mlade 14+

Meniš, da je programiranje neustvarjalno? Si želiš risati s pomočjo programske kode? Kaj bi s kodo ustvaril_a ti?

Pridruži se delavnici, kjer z ustvarjanjem razgibanih vizualnih izrisov oz. animacij spoznavamo osnovne koncepte programiranja in programskih jezikov ter učimo izrisovanja na računalniški ekran. Kaj so spremenljivke, pogojni stavki, nizi in funkcije, kako jih uporabiti za risanje, oblikovanje, animiranje in barvanje oblik na ekranu? To izvemo skozi delo z odprtokodnim programskim jezikom Processing, ki je bil ustvarjen za računalniško skiciranje in učenje programiranja, a se je razvil v intermedijsko razvojno orodje. Processing je odlična alternativa lastniškim orodjem z dragimi licencami, ki je dostopna šolam, otrokom, začetnikom in ljubiteljskim ustvarjalcem.

Na delavnici predstavimo osnovne ukaze, nato z razumevanjem zgradili kompleksnejše programe, zato je primerna tudi za tiste brez programerskih izkušenj ali računalniškega znanja. Cilj delavnice je pokazati, da programiranje ni veščina, ki zahteva prirojene sposobnosti ali fascinacijo z računalniki, ampak jo lahko pograbi prav vsakdo – in se pri tem ustvarjalno zabava.

Delavnica bo trajala dve uri, s kratkim premorom.

O mentorju

Martin Krauser je diplomiral na Fakulteti za humanistične študije na programu Kulturni študiji in antropologija in končuje študij na Fakulteti za računalništvo in informatiko na programu Računalništva in informatike. Kadar lahko, nastopa kot ulični glasbenik s kitaro, petjem in elektronskimi efekti, od aprila 2019 pa sodeluje z Zavodom Kersnikova kot mentor pri izvedbi in razvoju delavnic v okviru Rampe.

Prijave

Mlade od 14. leta starosti naprej vabimo, da se nam pridružijo na delavnici. Število udeležencev je omejeno, zato je potrebna predhodna prijava na borut.pelko@lokalpatriot.si, ob prijavi pa sporočite svoje ime, priimek, e-poštni naslov in starost.

Foto: Matjaž Rušt