Skoči na vsebino
Nova Dogodki

modul ≡ Matej Stupica in Jaka Berger: Partija

7. julija - 7. avgusta 2021


Interaktivna zvočna postavitev v xcenter, Nova Gorica

Partíja je interaktivna zvočna postavitev, ki posebnosti in principe igre kart (Remi), igranja inštrumenta in glasbene improvizacije združuje v začasni performativni situaciji. Sistem Partíje prek digitalnega vmesnika informacije, pridobljene iz igre kart, prevaja v partiture ukazov, po katerih različno oblikovani motorji igrajo na strune pianina ter tvorijo edinstven prostor za izvajanje glasbe v obliki namizne igre. Večplastna zasnova projekta tako obiskovalca postavlja v dve različni vlogi: kot udeleženca performativne situacije, v kateri kot poslušalec sledi igri in zvoku, ki ga igra narekuje, ali pa se sam udeleži igre in postane del (ne)predvidljive zvočno-interaktivne situacije. Kakšen zvok ima tenzija med svobodnim igranjem in igranjem s strogimi pravili, tekmovanjem in nepredvidljivostjo, arbitrarnostjo in improvizacijo, so zasnovali Andraž Magajna, Jaka Berger Brgs in Matej Stupica, slednja pa razvila v sodelovanju z elektro inženirjem Branetom Ždralom in programerjem Maticem Potočnikom.

Idejna zasnova Matej Stupica, Jaka Berger – Brgs in Andraž Magajna
Oblikovanje mehanizmov Matej Stupica
MIDI partitura Jaka Berger – Brgs
Oblikovanje vezja in programiranje:Brane Ždralo
Programiranje Matic Potočnik
Kuriranje in besedilo Lenka Đorojević
Produkcija Društvo Ljudmila, laboratorij za znanost in umetnost (zanj Tina Dolinšek) in Zavod Projekt Atol (zanj Uroš Veber).
Zahvala Dan Adlešič, Johannes Lohbihler, Miha Zupan, Martin Lovšin Schintr, Bojan Stefanović, Miha Kelemina, Klemen Glej in Jaka Mihelič.