Skoči na vsebino
Nova Dogodki

modul ≡ Laurits Jongejan: Svetišče svetega strahu

17. junija - 9. julija 2022


Umetniški projekt na Glavnem trgu 5, v bivši prodajalni "OnaOn", Novo mesto

Svetišče svetega strahu deluje kot avtomat brez neposredne interakcije s človekom. Delo tako ni zasnovano kot vmesnik kot stroj, ki je fizično in metaforično osredotočen na samega sebe.
Osem medeninastih plošč, ki obdajajo notranje jedro, delujejo kot osnovni vir zvoka in kot nekakšna simbolna zaščita za notranje delovanje. V središču skulpturalnega svetišča aktivira mehanizem in ustvarja skrivnostno zvočno izkušnjo, ki združuje digitalno najbolj natančno z živahnim akustičnim dogajanjem.
Umetniško delo je bilo navdihnjeno z izkušnjami iz tradicionalnih japonskih šintoističnih svetišč, v katerih duhovi naseljujejo različne objekte. Preprosta uporaba digitalnih tehnologij, sestavljena iz oltarne oblike, ustvarja mistično občutenje, ki ga namesto tradicionalnih objektov iz svetišč doseže skozi vseprisotno tehnično-estetiko sodobnega sveta. ‘Svetišče svetega strahu’ namiguje na nekatere mistifikacije tehnologiziranega sodobnega sveta, preplašenost odtujenih posameznikov in romantizacijo samozadostnosti.

O avtorju

Laurits Esben Jongejan je danski skladatelj in zvočni umetnik z magisterijem iz elektronske glasbe na Kraljevi glasbeni akademiji Danske (DIEM.) Umetniško se izraža s prostorskimi postavitvami, elektronski glasbo, videom in uprizoritveno umetnost. Ponavljajoča se tema v njegovih glasbenih in vizualnih delih so odnosi med tehnologijo in ljudmi. Pogosto ustvarja situacije, kjer je človeška interakcija s strojem rahlo dvoumna in skrivnostna. Njegova dela so bila med drugim razstavljena v SMK, Glyptoteket in Kunsthal Aarhus, izdaja pa pri založbah Help Recodings in Regelbau.

Produkcija umetniškega dela Zavod Kersnikova / Galerija Kapelica
Projekt sta podprla Ministrstvo RS za kulturo ter Mestna občina Ljubljana – Oddelek za kulturo.

V okviru novomeškega na ogled od 17. junija do 9. julija na Glavnem trgu 5, v prejšnjem prodajnem “OnaOn”.
Delovni čas priložnostne galerije: torek-petek med 15.00 in 19.00 ter soboto med 10.00 in 14.00