Skoči na vsebino
Nova Dogodki

Moritz Simon Geist: MR-808 Interactive

4. junija - 20. junija 2021

Instalacija MR-808 Interactive je socialni eksperiment v glasbi, komponiranju množic in družnem bobnanju z roboti. Predimenzionirana robotska naprava za bobnanje, namenjena skupnostnemu ustvarjanju glasbe, vabi k igrivemu raziskovanju zvoka, digitalizacije in zvočnih tehnik naredi-sam.

Docela vse zvoke in zvočne vzorce generira občinstvo, ki kolaborativno programira bobnarskega robota in v realnem času sklada glasbo. Instalacija ima tako v svojo strukturo vpisano interaktivnost in odzivnost ter vsled preprostega tabličnega vmesnika omogoča intuitivno premikanje mej med pasivnim in aktivnim obiskovalcem oziroma preobražanje poslušalca v ustvarjalca. Izbrani programirani ritmi sprožijo mehanizme naprave in pred občinstvom se pričnejo generirati zvoki in beati robotskega inštrumenta. Glasbeni robot omogoča vizualizacijo neprekinjene vezi med mobilnimi digitalnimi vmesniki in fizičnimi dejanji, s tem pa obenem vizualizira gibanje in tvorjenje zvoka na način, kakršnega zaenkrat ne poznamo pri nobenem drugem orodju za elektronsko ustvarjanje zvoka.

Instalacijo je navdihnil znameniti elektronski bobnarski stroj TR-808 iz zgodnjih osemdesetih let dvajsetega stoletja, prva cenovno dostopna naprava, ki je omogočala programiranje bobnarskih zvokov. Omenjena mašina, t. i. nadomestek človeškega bobnarja, je imela izjemen vpliv tudi na pojav in razvoj žanrov, kot so elektro, tehno in hiphop. Prvi inštrument MR-808 je leta 2013 pod vodstvom umetnika Moritza Simona Geista razvil kolektiv Sonic Robots, pri čemer so enajst zvokov stroja iz preteklosti zamenjali z mehaničnimi aktuatorji in fizičnimi proizvajalci tonov, da zvok s pomočjo robotike generirajo motorji in elektromagneti. Med letoma 2015 in 2016 so instalacijo nadgradili z interaktivno komponento in nastal je MR-808 Interactive.

CV Moritz Simon Geist

Performer, muzikolog, klasični glasbenik in robotski inženir. Posebej se posveča tehnologijam za izdelavo prototipov in 3D tisku. S svojim ustvarjalnim udejstvovanjem želi iznajti prihodnost elektronske glasbe – takšno, ki bi vključevala robote. Njegovi projekti, ki obsegajo tako robotske glasbene performanse kot robotske zvočne instalacije, so bili v zadnjih letih uprizorjeni in prikazani na mnogih evropskih festivalih in razstavah. Sodeloval je s številnimi priznanimi performerji, npr. z Mouse on Mars in Robertom Lippokom, in je prejemnik številnih mednarodnih nagrad. Trenutno poučuje o tehnološkem napredku in družbi na New York University v Berlinu.

Izbor mednarodnih prizorišč, kjer so bila predstavljena dela Moritza Simona Geista: Beneški bienale (IT), South By Southwest (US), Mutek Barcelona 2017 (ES), Ars Electronica (AT), Mapping Festival (CH), NCCA Moscow (RU), Transmediale (DE), Rokolectiv Festival (RO), Amsterdam Dance Event (NL), WWW Tokio (JP), Jerusalem Light Festival (IS), Co-Pop Cologne (DE).

Povezava: https://www.moritzsimongeist.com/

Produkcija: Kersnikova

Razstava je del serije dogodkov konS ≡ modul, ki jih partnerji projekta konS gostimo po Sloveniji. Partnerji projekta konS so: Zavod Kersnikova, Zavod Projekt Atol, Ljudmila, Zavod Aksioma, Zavod Cona (vsi Ljubljana), Univerza v Novi Gorici – Akademija umetnosti (Nova Gorica), Mladinski kulturni center Maribor, Mladinski center Velenje, LokalPatriot (Novo mesto)