Skoči na vsebino
Park Delavnice

Nicole L’Huillier: Naprave za motenje signalov

17. maja 2023 ob 14:00


delavnica na ALUO (Tobačna 5, Ljubljana)

Da bi raziskali različne načine zaznavanja in prepletanja zvokov in vibracij, boste eksperimentirali z različnimi vrstami mikrofonov in vmesnikov za poslušanje in snemanje. Skozi te dejavnostih boste spoznali različne ravni in vrste vibracijskih pojavov: od taktilnega in intimnega poslušanja do raziskovanja, kako se zvočne vibracije širijo v različnih medijih, ter poslušanja elektromagnetne dejavnosti in drugih nevidnih sil, ki nas obdajajo.

Spoznali boste različne snemalne naprave, obenem pa boste zvoke in njihov potencial raziskovali tako, da boste z njimi manipulirali v odprtokodni digitalni zvočni delovni postaji (Digital Audio Workstation). S tem, ko boste posneti material preoblikovali v osebne stvaritve, boste pridobili temeljna orodja za analizo in urejanje zvoka, kar bo odprlo medsebojno izmenjavo ter razmislek in dialog o ravneh poslušanja in praksah čuječnosti.

Vse to bo potekalo v navezavi na skulpturo La Orejona, vibracijski membranski mikrofon, ki temelji na mehkem elastičnem senzorju za merjenje pospeška in je bil narejen za interakcijo z vibracijskimi pojavi, ki ga obdajajo. Lahko boste stopili v neposreden stik z membrano La Orejone ter razgrnili številna vprašanja in možnosti, ki jih ta odpira v zvezi z relacionalnostjo, nerazumljivostjo, neprimerljivostjo, kolektivnostjo, ustvarjanjem hrupa, resonanco, frekvencami, signali, kartiranjem, transdukcijo itn.

Brezplačna delavnica izdelovanja Naprave za motenje signalov s čilsko umetnico Nicole L’Huillier bo potekala v angleškem jeziku.
Predhodno znanje ni potrebno.
Potrebna pa je prijava na 👉 https://pretix.eu/aksioma/scale/ do 👉 14. maja 2023. Delavnica sprejme 25 udeležencev.

Za udeležbo na delavnici potrebujete prenosni računalnik s programsko opremo Ableton Live. Poskusno različico lahko prenesete s te povezave. Potrebujete tudi snemalnik zvoka z vhodom za mikrofon. Nekatere eksperimente je mogoče izvesti tudi z mobilnim telefonom in aplikacijo za snemanje zvoka/glasu. Udeleženci, ki nimajo snemalnika zvoka, bodo eksperiment lahko izvedli s skupno snemalno napravo. Ker bomo časovno omejeni, bo udeležencem za ustvarjanje lastnih zvočnih del na voljo mapa z vnaprej posnetimi zvoki in sempli.

📌 Delavnica je del četrtega sklopa programa Taktike&praksa#14: Merilo, ki ga organizira in izvaja Aksioma – Zavod za sodobne umetnosti. Program vključuje še naslednja dogodka:
👉 Predstavitev Motenje signalov, membrane za motenje signalov
👉 Otvoritev razstave La Orejona Records
16. maj 2023, 18.00 | Aksioma – Projektni prostor, Ljubljana