Skoči na vsebino
Nova Dogodki

Nina Ramšak Marković in Varja Hrvatin: Apofenija/1

14. junija 2023 ob 19:00


predstava na Intimnem odru GT22, Maribor

Po premieri 20. maja 2022 se na Intimni oder GT22 v Mariboru vrača predstava Apofenija/1, ki je nastala v produkciji MKC Maribor pod okriljem konS ≡ Platforme za sodobno raziskovalno umetnost. Apofenija/1 je del spremljevalnega programa 58. Festivala Borštnikovo srečanje. Na sporedu bo v sredo, 14. junija 2023, ob 19.00 in 21.00.

Zagotovite si VSTOPNICE.

Kaj se lahko zgodi, ko gledališče kot živi medij prestavimo z odra v avditorij? Apofenija/1 je demo verzija subjekta umetne inteligence, ustvarjena, da uprizarja neuprizorljivo. Apofenija/1 s pomočjo lastnega mehanizma vzorčenja generira fraktale svoje interpretacije človeškega (ne)smisla, obenem pa je strukturirana kot organizem samodejno oživljajočih celic, ki odpira prostor prihodnosti kot prostor brez človeka. V njem lahko umetna inteligenca svojo namenskost, teleološkost osmišlja skozi pozabljene podobe trajanja, minevanja in bivanja, pri tem pa obdeluje vse neoprijemljivo, neubesedljivo, neulovljivo. Apofenija/1, programirana za produciranje utrinkov bivanja in iskanje smislov v svoji spominski plošči neštetih podob in pomenov, lovi trenutke déjàvujev, virtualnih drobcev življenja, minulih vonjav in izgubljenih spominov. Kako umetno konstruirani subjekt razume organskost živega? V uprizoritvi, kjer je edini živi element gledalec v dvorani, obsojen na iskanje življenja v inherentno tujem, se vzpostavlja nova oblika življenjskosti, dialog med sogovornikoma, ki ne govorita istega jezika in ne uporabljata istega znakovnega sistema.

Varja Hrvatin je dramaturginja in dramatičarka. Njena dramska besedila so bila objavljena v publikacijah Adept, Dialogi, Literatura, Sodobnost, Maska in November. Leta 2020 je na 50. Tednu slovenske drame prejela nagrado za najboljšo mlado dramatičarko z besedilom Vse se je začelo z golažem iz zajčkov. Kot avtorica koncepta in scenarija uprizoritve se podpisuje pod projekte Najraje bi se udrla v zemljo (2021), Zelda (2021), Da te ni sram (2022) ter La isla bonita (2022).

Nina Ramšak Marković je gledališka režiserka, direktorica zavoda Melara in soustanoviteljica revije Adept. Leta 2016 je diplomirala z uprizoritvijo Hiša Bernarde Alba, za katero je prejela akademijsko Prešernovo nagrado ter magistrirala z uprizoritvijo Dan po. Režirala je uprizoritve Alarmi! (2019), Emigranta (2021) Predsednice (2022) in Norma Jean Baker Trojanska (2022). Od leta 2019 redno sodeluje pri produkcijah umetniške skupine Mismo Nismo.

Avtorici: Nina Ramšak Marković, Varja Hrvatin
Oblikovalec videa: Vid Merlak
Scenograf: Igor Vasiljev
Tehnična soavtorja: Staš Vrenko, Monika Pocrnjić
Oblikovalec zvoka: Jure Anžiček
Oblikovalka besedila: Siri
Oblikovalca govora: eBralec, Google prevajalnik 

Producenti
konS/MKC Maribor – zanj Miha Horvat

Koproducenti
Moment, Bunker, Melara, Cankarjev dom Ljubljana

___

Projekt konS ≡ Platforma za sodobno raziskovalno umetnost je bil izbran na javnem razpisu za izbor operacij “Mreža centrov raziskovalnih umetnosti in kulture”. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.