Skoči na vsebino
Park Delavnice

Novi pristopi k učenju: Raziskovalno učenje in ustvarjalnost

17. februarja 2022 ob 17:00


Delavnica za učitelje, mentorje, izvajalce izobraževalnih programov v Rampa/Labu, Likozarjeva 1, Ljubljana

VABILO K SODELOVANJU // Novi pristopi k učenju: Raziskovalno učenje in ustvarjalnost / Prepletanje tehnologije, umetnosti in družbe v vznemirljivih umetniških, raziskovalnih in izobraževalnih povezavah, skupinsko mapiranje in javni pogovor

 

Kdo

K sodelovanju vabimo učiteljice/e, mentorice/je, izvajalke/ce izobraževalnih programov in vse, ki jih zanimajo različni ter predvsem drugačni pristopi k učenju.

Kaj in Kdaj

Raziskovalno učenje boste v prvem delu spoznali preko izkustvene delavnice, ki jo bomo izvedli po različnih krajih po Sloveniji. Na delavnici se boste na ustvarjalen način naučili destilirati vonj svojega kraja, učilnice, doma ali česa drugega. Delavnice bomo izvajali v februarju in marcu 2022. V Ljubljani bo izkustvena delavnica potekala 17. februarja 2022 ob 17. uri v Laboratoriju Rampa.

*Prijave in predloge za lokacijo delavnice nam pošljite do 4. februarja 2022 na: workshops@kons-platforma.org

V drugem delu pa vas vabimo, da vonjave prinesete na Kulturni bazar, ki bo v Ljubljani 31. marca 2022. Umestili jih boste na veliko mapo Slovenije ter ob tem zapisali svojo izkušnjo. Skupaj bomo ustvarili artefakt v obliki miselnega vzorca o izvedeni aktivnosti ter o izkušnji raziskovalnega učenja kot obliki izobraževanja. V sklopu okrogle mize boste nato imeli priložnost sodelovati v diskusiji o raziskovalnem učenju in možnostih povezave s formalnim načinom izobraževanja.

Zakaj

Z udeležbo boste pridobili zanimivo praktično izkušnjo povezovanja umetnosti in izobraževanja na zabaven način po metodi raziskovalnega učenja ter po principih ‘naredi sam (DIY), ‘naredimo skupaj’ (DITO) in ‘hands on’ (delo z rokami). Naše poslanstvo je, da navdušujemo mlade o znanstvenih spoznanjih in tehničnih rešitvah, ki spreminjajo naša življenja in družbo v celoti. Mlade in širšo družbo senzibiliziramo za spremembe, razumevanje znanosti, tehnologije in umetnosti ter oblikovanje stališč, ki nam pomagajo razumeti dinamiko sodobne družbe.

Vabljeni, da se nam pridružite!

Metodologija raziskovalnega učenja je zasnovana po zgledu raziskovalne in produkcijske dejavnosti ameriškega MIT Medialab (Massachusetts Institute of Technology, USA), kjer v odkrivanju tehnologij bodočnosti prisegajo na nedisciplinarnost, improvizacije in eksperimente.

Poslanstvo raziskovalnega učenja se odraža v sodelovanju strokovnjakov s področja umetnosti, vzgoje in izobraževanja ter znanosti. Z ozaveščanjem navdušujemo mlade o znanstvenih spoznanjih in tehničnih rešitvah, ki spreminjajo naša življenja in družbo v celoti. Mlade in širšo družbo senzibiliziramo za spremembe, razumevanje znanosti, tehnologije in umetnosti ter oblikovanje stališč, ki nam pomagajo razumeti dinamiko sodobne družbe.

Tovrstna odprtost omogoča ustvarjalcem krepitev njihovih potencialov. Ustvarjeni so pogoji za neobremenjeno kreativno raziskovanje, ustvarjanje, refleksijo novih znanj, tehnologij in estetik.

*Na šolah, katerih učiteljice/i se bodo prijavili k sodelovanju pri projektu, bomo brezplačno izvedli dodatno delavnico za otroke in mlade z izbranega področja (biotehnologija, obnovljivi viri energije, programiranje, živi sistemi, robotika, mikrobiologija, genetika, nosljiva tehnologija, samovzdržni sistemi, okoljevarstvo ipd).