Skoči na vsebino
Praksa Dogodki

Paradoksi pametnih skupnosti

9. aprila 2021 ob 19:00


Spletna okrogla miza

Vse več je govora o pametnih mestih prihodnosti, ki bodo temeljila na naprednih in povezanih tehnologijah. Množijo se politične iniciative in finančne perspektive, ki tak razvoj podpirajo ter v mestna, pa tudi podeželska okolja vpeljujejo rešitve temelječe na umetni inteligenci, avtomatizaciji, kompleksnih podatkovnih zbirkah in mobilnih tehnologijah, pa tudi biotehnoloških rešitvah. Konvencionalni znanstveni in tehnološki pristopi se nadgrajujejo z metodami spekulativnega ali skupnostnega dizajna in prakse sodobne raziskovalne umetnosti.

A kakšno vlogo bo pri tem odigrala povezanost ljudi ter njihovo znanje o uporabi naprednih tehnologij? Kako se pri tem razlikujejo želje in možnosti urbanega centra nasproti ruralni periferiji, ter katere so pri tem nekatere slovenske posebnosti razvoja uporabniške izkušnje? Naj tovrstne rešitve odgovarjajo le na obstoječe in znane potrebe prebivalcev ali jih tudi ozaveščajo o kritičnih temah in pomembnih vprašanjih prihodnosti ter ne nazadnje vključujejo v proces odločanja?

Kako oblikovati pametne skupnosti, ki se bodo lahko zanesle na visoke tehnologije zadovoljevanja družbenih potreb v skladu s cilji trajnostnega razvoja? Kako doseči premik od zgolj dobre uporabniške izkušnje in raznosmernega sledenja evropskim trendom k razvoju globljih, strateških partnerstev med ponudniki in uporabniki družbene ter  kulturne infrastrukture?

O odgovornem oblikovanju sodobnega sobivanja skozi napredne tehnologije se bodo, tudi v kontekstu aktualnega “Javnega razpisa za demonstracijske projekte vzpostavljanja pametnih mest in skupnosti JR PMIS”, pogovarjali:

  • Matjaž Logar, izvršilni direktor Operacije SRIP PMiS, Strateško razvojno inovacijsko partnerstvo Pametna mesta in skupnosti
  • Peter Geršič, vodja projekta SITIUM, strokovni sodelavec za razvoj in pametne skupnosti pri Mestni občini Novo Mesto
  • Andrej Žižek, arhitekt, urbanist in raziskovalec vpliva informacijskih tehnologij ter odprtih podatkov na urbano transformacijo
  • Simon Mokorel, vodja razvojne pisarne in koordinator za Pametno mesto pri Mestni občini Nova Gorica
  • Peter Purg, Akademija umetnosti Univerze v Novi Gorici in projekt konS, platforma za sodobno raziskovalno umetnost (moderator)

 

V sodelovanju z